Pomagati desnici

Prvo, kar mi je prišlo na misel, ko sem prebral odziv Gregorja Hrovatina na uvodnik Grega Repovža z naslovom Pomagati desnici, je bilo: tudi levici je treba pomagati. Kajti levičarjev, ki razmišljajo tako kot Hrovatin, je v Sloveniji veliko, pravzaprav so v večini. Repovž je v svojem uvodniku briljantno prikazal politično stanje v državi in ga vsakomur, ki ga še ni, priporočam v branje. Hrovatin pa se odzove, kot da teksta ne bi prebral oziroma ga ni razumel, kot je značilno za fundamentalista. Njegova stališča so namreč levičarski fundamentalizem, zakoreninjena globoko v 19. stoletju.

Že s svojo prvo mislijo »Desnica« so verniki, useka mimo. Desnica niso samo verniki, daleč od tega. Že prazne cerkve, prazna semenišča, neugled RKC to povedo. Slovenski večinski vernik je etnološki vernik, ki časti tradicionalne verske praznike, ne boga. Med enim in drugim praznikom se za božje in cerkvene nauke ne zmeni. Hrovatina motijo stališča maloštevilnih fundamentalistov in jim odgovarja s svojim fundamentalizmom.

Levica seveda desnici ne more pomagati neposredno. Prvič zato, ker bi to bilo za desničarje ponižujoče in drugič, ker bi janšizem vsakega, ki bi pomoč sprejel, razglasil za komunističnega slugo. Edino, kar lahko storimo, je, da se posvetimo deviacijam v lastnih vrstah, predvsem razbohotenemu antijanšizmu in levemu fundamentalizmu. Na zadnjih volitvah niso zmagali levičarji, ampak antijanšisti, kar se že kaže tako v vladi in parlamentu in drugod. Pijani od zmage delajo napako za napako. Treba bi bilo uveljavljati stališče, da Janša ni desničar in antijanšisti niso levičarji, ampak le druga plat istega kovanca.

Zadrti janšist je prepričan, da bi bil svet brez levičarjev lepši in boljši. Enako je prepričan antijanšist in levi fundamentalist, da bi bil svet brez desničarjev in vernikov lepši in boljši. Pa bi bil res? Če primerjamo politiko oziroma državo z avtomobilom, bi v grobem lahko rekli, da je levica motor, ki vleče naprej, desnica pa zavora. Za dober avto sta enako pomembna oba. Dejansko pa je za uporabnost avtomobila dobra zavora pomembnejša od motorja. 

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.