STA

 |  Svet

Vatikan trdi, da število katolikov po svetu narašča

Po izračunih cerkvenega statističnega letopisa naj bi bilo na svetu približno 1,3 milijarde katolikov

Ljubljanska nadškofija

Ljubljanska nadškofija
© Borut Krajnc

"Število katolikov po svetu se je v letu 2021 povečalo za 1,3 odstotka na približno 1,378 milijarde," je na podlagi cerkvenega statističnega letopisa poročal uradni portal Vatican News. Število katolikov je po njihovih podatkih najbolj naraslo na afriški celini, sledita Severna in Južna Amerika ter Azija.

Medtem ko se je število katoličanov v Afriki povečalo za več kot tri odstotke, kar je največ med vsemi celinami, je v Evropi ostalo približno enako. V Severni in Južni Ameriki ter v Aziji se je število povečalo za približno en odstotek.

"Število katolikov po svetu se je v letu 2021 povečalo za 1,3 odstotka na približno 1,378 milijarde."

Vatican News

Katoliška cerkev v Afriki tako še naprej raste. V letih 2020 in 2021 je v Afriki živelo več kot 19 odstotkov vseh katoličanov na svetu, skoraj toliko kot v Evropi. Na ameriški celini je v tem obdobju živelo 48 odstotkov svetovnega katoliškega prebivalstva.

Medtem ko je število vernikov po svetu naraslo, pa se je število duhovnikov zmanjšalo za 0,39 odstotka in znaša 462.388.

Število katoličanov v Nemčiji se je zmanjšalo kar za 2,47 odstotka, predvsem zaradi nenehnih škandalov zaradi spolnih zlorab, ki so jih zagrešili duhovniki. Približno 360.000 registriranih vernikov je v tej državi izstopilo iz Cerkve, kar je več kot kdaj koli prej.

Po podatkih cerkvenega statističnega letopisa - Annuarium Statisticum Ecclesiae - so katoličani leta 2020 predstavljali 17,67 odstotkov svetovnega prebivalstva. Največja katoliška država na svetu je Brazilija s 180 milijoni katoličanov.

aGkszBvnn5c

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.