STA

 |  Družba

Ženske niso le za štedilnik

Velika kadrovska podhranjenost žensk v informacijsko komunikacijskih tehnologijah

© nefiks.si

V Zavodu Nefiks pred mednarodnim dnevom žensk, ki ga bomo obeležili v sredo, opozarjajo na veliko kadrovsko podhranjenost žensk v informacijsko komunikacijskih tehnologijah (IKT). Tako bodo 8. marca med ženske razdelili več kot 100 3D natisnjenih rož s sporočilom Tudi ženske so za (štediln)ikt, so sporočili iz zavoda.

Kot so zapisali v sporočilu za javnost, na področju STEM študijev, kamor spadajo študiji naravoslovja, tehnike, inženirstva in matematike, predstavljajo ženske le tretjino študentk, če pa se omejimo le na IKT študije, pa je zastopanost deklet še bistveno manjša.

Po besedah mladinske delavke Nives Felić v zavodu verjamejo, da so se ženske sposobne naučiti tako uporabe digitalnih orodij in tehnologij, robotike, programiranja kot tudi 3D modeliranja in 3D tiska. Kot je navedla, zato ob letošnjem 8. marcu ženskam ne bodo podarjali vrtnic, ampak 3D modelčke za piškote v obliki rož, in jih povabili, da se v prihodnosti tudi same preizkusijo v 3D modeliranju.

V Zavodu Nefiks bodo 8. marca med ženske razdelili več kot 100 3D natisnjenih rož s sporočilom Tudi ženske so za (štediln)ikt.

Spomnili so, da je v letu 2022 služba vlade za digitalno preobrazbo pripravila zakon o spodbujanju digitalne vključenosti, ki predvideva postopno zviševanje števila žensk v IKT sektorju. V Zavodu Nefiks pa so prepričani, da lahko mlade ženske na področju IKT kompetenc opolnomočijo tudi v okviru neformalnega izobraževanja.

Tako s projektom Kolegice, ki ga zavod izvaja v okviru Mladinskega centra Vič, mladim ženskam omogočajo, da pridobijo digitalne kompetence, ki jih lahko prenesejo tudi na trg dela. V zavodu in drugih nevladnih organizacijah za mlade ženske med drugim organizirajo tudi tečaje postavljanja spletnih strani, grafičnega oblikovanja in 3D modeliranja.

"Ženske niso le za štedilnik, so tudi za IKT, zato Kolegice verjamejo, da lahko z dobrimi praksami in preseganjem spolnih stereotipov pripomorejo tudi k povečanju deleža žensk v sektorju, ki je trenutno 17-odstoten."

Zavod Nefiks

"Ženske niso le za štedilnik, so tudi za IKT, zato Kolegice verjamejo, da lahko z dobrimi praksami in preseganjem spolnih stereotipov pripomorejo tudi k povečanju deleža žensk v sektorju, ki je trenutno 17-odstoten," so poudarili.

Projekt Kolegice podpirata Urad RS za mladino in urad za mladino Mestne občine Ljubljana, so še navedli v sporočilu za javnost.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.