Dan, ko nas je razneslo

Spoštovani,
v 8. številki letošnje Mladine je bil objavljen zanimiv članek z naslovom »Dan, ko nas je razneslo«. Auteur (Marcel Štefančič, jr.) je na koncu članka (stran 33) zapisal: »In ko je Borut Pahor te dni na ves glas prodajal svojo katrco in izkupiček daroval za dobre namene, otrokom z rakom, ste si rekli: kul, toda ko je bil premier in ko je imel veliko politično moč, bi lahko za zdravstvo in otroke z rakom namenil milijone in milijone, če bi le hotel, a je raje sprejel neoliberalne politike, ki so zdravstvo desetletja kanibalizirale, siromašile in pustošile, otroke z rakom pa obsojale na smrt.«

Torej. Socialdemokratska koalicijska vlada je mandat nastopila novembra 2008 in ga končala februarja 2012. Njene ukrepe in rezultate na področju zdravstva kaže primerjava stanja v 2011 glede na 2008 (komparativna statika). V tem obdobju so se izdatki za zdravstveno varstvo povečali s treh milijard evrov na 3,2 milijardi evrov ali za 6 odstotkov. Skladi socialne varnosti so svoje izdatke povečali z 2,1 milijarde evrov na 2,2 milijardi evrov, to je za 5 odstotkov, država pa z 91,5 milijona evrov na 117,5 milijona evrov ali za 28 odstotkov. Delež izdatkov za zdravstveno varstvo v BDP se je povečal z 8,31 odstotka na 8,89 odstotka. Povprečna starost umrlega se je dvignila z 74,2 na 75,5 leta. Izboljšala se je tudi samoocena splošnega zdravstvenega stanja oseb. Leta 2008 je svoje zdravstveno stanje kot zelo dobro ali dobro ocenjevalo 58 odstotkov, leta 2011 pa že 61 odstotkov anketiranih. Ocena zdravstvenega stanja kot srednje, slabo ali zelo slabo se je v opazovanem obdobju znižala z 42 odstotkov na 39 odstotkov.

Neoliberalni udar, o katerem piše auteur, se je začel v obdobju desne vlade, to je sredi leta 2012, s sprejemom Zakona o uravnoteženju javnih financ (ZUJF). V medijih je bil z ustvarjanjem prave histerije (da Slovenija nima interesov, da država in gospodarstvo nista ustrezno vodena, da je treba prodati banke in podjetja, ipd.) pripravljan več let in to smo v obliki različnih napadov in žalitev občutili tudi člani socialdemokratske koalicijske vlade. Kot eni od žrtev takratne kampanje mi je ostalo v spominu, da so se ji novinarji Mladine zoperstavili. 

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.