Intervju: Svetlana Makarovič

Čeprav bo kmalu minilo mesec dni, še vedno odmeva - značilno za sedanjo »kulturo« zavisti, razpihovanja sovraštva ter zlivanje gnojnice - Prešernova proslava, povezana z našo veliko pesnico. Če kdo, si Svetlana Makarovič Prešernovo nagrado za življenjsko delo gotovo zasluži. Pred leti jo je sicer zavrnila, ne zaradi svoje »jasnovidnosti« o Rupnikovem nemoralnem zlorabljanju, ampak zato, ker se upravni odbor ni držal pravil. Še vedno drži isto - da so pravila kršili, pa naj njen takratni predsednik še tako išče izgovore - bi jo pa zdaj, po 22 letih, vseeno imela. (Sama sicer menim, če kdo enkrat kakršno koli nagrado zavrne, ali vrne odlikovanja, ni ravno najbolj modro, če se kasneje premisli.) Pa se je zapletlo. Jo bo sploh dobila, ker v »njihovih zakonih« ne poznajo takega primera? Ali ker se lahko premislijo samo tisti, ki odlikovanja sramotno vračajo v Bata vrečki?

Kdo ve. Raje so planili po njej - pred, med, po proslavi in še vedno se diskreditacije ne nehajo. Igor Pirkovič za to zlorablja (pa ne samo za to) našo nacionalno RTV in »uravnoteženo« z gosti, ki Svetlani po ustvarjalnosti ne sežejo do kolen, pljuvajo po njej. Sprašujejo se na primer, kaj se je z leti z njo zgodilo. Pa kaj piše take svinjarije, če že ime pove, da so pesniki in pisatelji zavezani leposlovju. In njihova čustva vernikov je prizadela, ker tako sovražno govori o RKC ... Kaj pa, če se ni spremenila Svetlana, ampak se je RKC in vsa naša družba?

Priznam, tudi sama težko berem njeno zadnjo knjižico Vladavina muh, doživljam odpor in gnus. Pa ne zaradi Svetlaninih verzov, ampak zaradi vseh gnusnih dejanj Janše, Hojsa, policije in ostalih, ki se zrcalijo v njih. Delo umetnika je nastavljanje ogledala, je mar potem ogledalo krivo za grdo sliko v njem?

Znova in znova pljuvajo tudi po rdeči zvezdi. Nočejo uvideti, da nam simbolizira upor proti nacizmu in fašizmu, nič drugega. Zdi se mi, da bi najraje še iz morja pobrali vse rdeče morske zvezde, jih izrezali iz zastav, ali prepovedali blagovne znamke z njimi. Potem pa leporečijo o sodelovanju. Nam za to še veliko manjka? 

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.