AmCham in slovenski učitelji

AmCham je gospodarska zbornica ZDA, ki ima svoje predstavništvo tudi v Sloveniji in organzira promocijo učiteljev z naslovom “Učitelj sem”. Zakaj se AmCham trudi s slovenskimi učitelji, je razumljivo. Roko, ki te hrani in boža, ne ugrizneš. Poleg drugih vplivov se tudi tako oblikuje vse širša in voljna koalicija po ameriških interesih in vrednotah. Zakaj pri tem sodelujejo slovenski učitelji, si lahko razlagamo s tem, da nimajo stanovske zveze ali nekega formalnega medija, kjer bi lahko predstavljali in izmenjavali svoje izkušnje in poglede. Tudi stanovskega glasila Šolski razgledi ni več, saj se je dokončno samoukinil z izpeljano privatizacijo. Delno so za to soodgovorni tudi učitelji sami, saj je naklada iz leta v leto padala. Kdo pa sploh še bere tiskane medije!

Akcija “Učitelj sem, Učiteljica sem” je nekakšna samopromocija, kjer AmCham išče dobre zgodbe in pri zgodbah tudi ostaja. V predstavitvah učiteljev najdemo zelo različne ideje o tem, kaj naj bi bil uspešen pouk in kakšen je uspešen učitelj. Prevzete so zamisli različnih razvojnih projektov, pri katerih so nekateri učitelji tudi sodelovali, ali pa dejavnosti od tu in tam, ki se jim zdijo primerne in izvedljive. Kriterij je bolj to, da se nekaj dela in da je vsaj na videz čim manj podobno “klasičnemu pouku”. Težko pa najdemo didaktičen pristop, ki bi bil tudi teoretsko utemeljen. Celoten vtis je, da mora biti ves pouk “fun”. Ali se učenci pri tem res bolje in več naučijo, pa ni jasnih odgovorov. Na to bi lahko odgovorili rezultati nacionalnega preverjanja znanja, ki pa med učitelji ni prav priljubljeno.

AmCham organizira tudi izbor “National teacher prize” in kandidaturo za “Global teacher prize”. Tudi tu se lahko sam prijaviš. Enajstčlansko žirijo sestavljajo direktorji in managerji različnih podjetij in ustanov, med njimi seveda AmChama. En sam član žirije pa je strokovnjak - pedagog. Nagrada je potovanje v ZDA. 

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.