Ustavite vojno v Ukrajini

Kot ozaveščeni državljan Slovenije in Evropejec ostro protestiram proti politiki vzpodbujanja vojne do bridkega konca. Bivši predsednik Republike, Milan Kučan, je - skupaj s skupino ozaveščenih državljanov - s protivojnim pismom pokazal zrelost državnika, ki jo pogrešam pri vseh ostalih politikih, ki krojijo našo usodo brez našega soglasja. V tem kaosu vseh mogočih idej in pobud bi morala biti taka pobuda sprejeta s splošno podporo in odobravanjem - pa se je zgodilo ravno nasprotno. Beremo Mirka Ciglerja, ki na dveh Objektivovih straneh razpreda enostransko o vojni v Ukrajini in v zaključku omalovažuje pobudo uglednih Slovencev kot da gre za skupino pobalinov. G. Cigler vidi rešitev vojne v oboroževanju Ukrajine do končne zmage. Ne ve, da se vsaka vojna konča s premirjem, v katerem ni absolutnega zmagovalca. Enako lahko rečem za komentar Bojana Grobovška, ki podpisnikom pobude očita samopromocijo!

In zdaj imamo problem. Kdo bo to upal povedati ljudstvu, da bodo zadovoljni tako »rusofili« kot tudi »verniki« v Ameriko? Sam imam odgovor na to in ta je: neodvisni in pokončni novinarji, ki bodo seznanjali narode o vseh in ne samo nekaterih problemih. Bom kar odkrit. Nisem rusofil, čeprav čutim svoje slovanske korenine, a tudi ne verjamem, da je Amerika tista, ki bo rešila demokracijo v Evropi. Še svoje ne more, pa bo delala red na tujem dvorišču. Zdaj pa sem pri bistvu problema: vsaka vojna je vzpodbujena s strani ozke skupine ljudi in v zgodovini je bilo vedno tako. Nikoli vojne ni začelo ljudstvo (morda so izjema kmečki upori, ki pa jih težko razumem kot vojno), niti je ni končalo, temveč vedno nekdo z interesi, to pa je danes orožarski lobi, poleg farmacevtskega najvplivnejši globalni igralec. Tukaj pa je zdaj kavelj. V tem trenuku vsi vedo (vemo), kdo je imel interes oslabiti Evropo in Svet, tega Amerika niti v retoričnem smislu ne zanika več. Kitajska in Rusija sta trn v peti do pred kratkim svetovni velesili na vseh področjih, ki pa je prav zaradi svoje lakomnosti (čim večji profit za najnižjo ceno dela) izgubila svoj primat in jo je prehitela Kitajska, zadaj pa že »grozi« Indija.

Pa naj se vrnem k Evropi, ki naj bi bila zibelka moderne civilizacije in kulture in do danes tudi primer skupnosti, ki je znala po drugi svetovni vojni urejati večino temeljnih vidikov življenja, tudi okoljske. V tem smislu je največji naravni geostrateški partner Evrope prav Rusija in stvari so se razvijale v to smer, če ... Tukaj nastopi Amerika, ki je pravzaprav hči Evrope, a se je z razvojem svojega družbenega sistema od Evrope zelo oddaljila. Danes nastopa s pozicije svetovalca za demokracijo država, ki je od svojega nastanka, leta 1776, bila v vojni 230 let od skupno 247! Torej je v tem trenutku temeljno vprašanje, zakaj je Evropa pokleknila pred Ameriko v tem trenutku, ko je bila na poti, da ohrani svoj status urejene in najbolj napredne skupnosti na zemeljski obli? Zakaj je nemški kancler brez odpora pristal, da je Amerika Nemčiji uničila najcenejši vir energije, Severni tok II? Zakaj ni Evropa pomagala Rusiji ob padcu berlinskega zidu, svojemu naravnemu zavezniku Gorbačovu pri demokratizaciji in zakaj je požrla obljube o neširjenju NATA? Danes imamo za svojo varnost po vsej Evropi razsejane ameriške jedrske rakete - za čigavo »varnost«?

Vprašanja, ki sem jih tukaj našteval brez pravega reda, a vedoč, da so ključna vprašanja današnjega trenutka, bi morali nenehno postavljati novinarji in politiki ter s tem oblikovati javno mnenje, ki bi bilo usmerjeno ne v »vojno do zmage« ampak v nenehno iskanje rešitev za ustvarjalen mir. Pa jih iz nekega, meni neznanega razloga ne postavljajo, ampak delijo državljane na »rusofile« in »demokrate«. Sam sem demokrat in pacifist, vem da je vsaka vojna zločin in največja nesreča, svojega sina nikoli ne bi poslal na fronto, verjamem, da jih tudi netilci vojne ne bi. Tam končajo po ukazu tisti z dna in slepo poslušni sledilci liderjev, varno skritih in varovanih. Zato seveda obsojam Putina, da je sprožil napad na Ukrajino, enako obsojam pa tudi netilca konfliktov po svetu, ZDA in njihovega predsednika Bidena. Obsojam tudi vse evropske voditelje, ki v en glas podpirajo oboroževanje Ukrajine in borbo do zmage. Čigave? Za kakšno ceno? Kdaj? Ameriškemu vodstvu se ob naivnosti Evrope smeje samo od sebe, niti obljubljenih tankov jim ne bo treba dostaviti. Bo že Evropa opravila umazano delo za njih.

Na srečo nam v tem trenutku še niso preprečili dostopa do informacij oz. mnenj ljudi, ki imajo o najnovejšem konfliktu, ki grozi, da se razširi v požar neslutenih razsežnosti, mnenje s težo in jasno povedo, kdo stoji za dogodki v Ukrajini že nekaj desetletij. Ne, to niso Ukrajinci, niso niti Nemci, niti Francozi. Kar nekaj je Američanov, ki imajo pogum povedati resnico, naj omenim samo dva od njih, režiserja Oliverja Stonea in zgodovinarja Benjamina Abelowa. Pri nas doma se z jasnimi stališči izpostavlja dr. Uroš Lipušček in še nekateri. In prav danes je pozval strani k premirju tudi aktualni papež!

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.