STA

 |  Svet

Omejili najemanje prek Airbnb

V švicarskem mestu Luzern so prebivalci zglasovali omejitev kratkoročnega najemanja nepremičnin, tudi prek spletne platforme Airbnb, na največ 90 dni v letu

V švicarskem mestu Luzern so v nedeljo izglasovali omejitev kratkoročnega najemanja nepremičnin, tudi prek spletne platforme Airbnb, na največ 90 dni v letu. Za omejitev je glasovalo 64 odstotkov prebivalcev slikovitega mesta v osrednji Švici, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Podporniki pobude, ki so jo predlagali socialisti, želijo z njo omejiti močno razširjeno kratkoročno najemanje s strani komercialnih ponudnikov in omogočiti, da bi lahko v teh nepremičninah živeli prebivalci Luzerna, ki se sooča s pomanjkanjem stanovanj.

Nasprotniki so po drugi strani opozarjali, da bi spremembe lahko škodovale turizmu v mestu, ki velja za eno glavnih turističnih točk v državi.

Lokalna vlada je tako v odgovor predstavila tudi svoj predlog, ki bi omejil odstotek stanovanj za kratkoročen najem v soseskah, ki ne veljajo za turistične, a v nedeljo ni osvojil zadostne podpore za uveljavitev.

Levica je že pozdravila izid glasovanja, pri čemer jo je sopredsedujoči nacionalni socialistični stranki Cedric Wermuth na Twitterju označil za "fantastično zmago proti nepremičninskemu lobiju".

Luzern bo tako postal zadnje v vrsti evropskih mest, ki so sprejela ukrepe za omejitev vpliva platforme Airbnb na trg nepremičnin.

V Švici so omejitve kratkoročnega najemanja že v veljavi v kantonih Ženeva in Vaud.

Udeležba na glasovanju v Luzernu, ki je bilo v nedeljo le eno od mnogih v zvezi z lokalnimi in regionalnimi vprašanji po vsej državi, je bila 34,6-odstotna.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.