STA

 |  Politika

Biden / »Za vedno prepovejmo polavtomatsko orožje«

Predsednik ZDA z novim izvršnim ukazom za več nadzora nad orožjem

Predsednik ZDA Joe Biden je v torek v kalifornijskem Monterey Parku - prizorišču enega od številnih strelskih pokolov v ZDA - podpisal izvršni ukaz za okrepitev preverjanja kupcev strelnega orožja in spodbujanje ustreznejšega hranjenja tega orožja.

Predsednik ZDA Joe Biden je v torek v kalifornijskem Monterey Parku - prizorišču enega od številnih strelskih pokolov v ZDA - podpisal izvršni ukaz za okrepitev preverjanja kupcev strelnega orožja in spodbujanje ustreznejšega hranjenja tega orožja.
© Gage Skidmore / Flickr

Predsednik ZDA Joe Biden je v torek v kalifornijskem Monterey Parku - prizorišču enega od številnih strelskih pokolov v ZDA - podpisal izvršni ukaz za okrepitev preverjanja kupcev strelnega orožja in spodbujanje ustreznejšega hranjenja tega orožja. Ukaz za policije predvideva tudi lažji dostop do sredstev iz lani sprejetega zakona o orožju.

Bidnov ukaz uvaja nova pravila za nadzor prodajalcev orožja, ki imajo zvezno dovoljenje, da bodo res ustrezno preverjali kupce. Poleg tega naroča vladi, naj poišče način za boljšo podporo zvezne vlade lokalnim skupnostim, kjer je veliko nasilja z orožjem.

Uvaja tudi boljše zbiranje podatkov o izstreljenih nabojih in njihovo izmenjavo med policijskimi agencijami. Zvezni agenciji za trgovino pa naroča poročilo o tem, kako proizvajalci orožje tržijo mladoletnikom in zlorabljajo podobe vojske za boljšo prodajo.

Biden je ukrep podpisal na prizorišču strelskega napada, ki je lani v plesni dvorani med proslavo kitajskega novega leta zahteval 11 življenj. Ob tej priložnosti je na svoj govor o položaju v državi v kongres povabil 26-letnega Brandona Tsayja, ki je razorožil napadalca v Monterey Parku.

"Rešil je življenja in čas je, da tudi mi storimo isto. Za vedno prepovejmo polavtomatsko orožje," je dejal Biden.

Ameriški predsednik sicer pozive k prepovedi polavtomatskih pušk in druge ukrepe proti orožju ponavlja po vsakem množičnem strelskem napadu v ZDA, vendar kongres smiselne zakonodaje ni sposoben sprejeti. Večina Američanov je trdno na strani ohranitve pravice do orožja, orožarski lobiji pa uspešno blokirajo tudi majhne spremembe.

"Rešil je življenja in čas je, da tudi mi storimo isto. Za vedno prepovejmo polavtomatsko orožje."

Joe Biden,
predsednik ZDA

Kongres je lansko poletje presenetljivo sprejel zakon o orožju, ki pa prinaša le majhne spremembe, od katerih ni pričakovati zmanjšanja nasilja. Kljub temu ga na obeh političnih polih razglašajo kot najbolj korenito orožarsko reformo v desetletjih. Zakon je bil sprejet po množičnih napadih v Teksasu in v državi New York.

V ZDA se sicer orožje še naprej prodaja brez težav po potujočih orožarskih sejmih in na črnem trgu. Brez nadzora ga je mogoče kupiti tudi od lastnikov orožja, na spletu pa se lahko kupijo sestavni deli in orožje si lahko izdela ali predela vsak sam.

Zvezne države ali mesta sprejemajo zakone proti orožju, ki potem po vrsti propadajo, če ne prej, pred konservativno večino vrhovnega sodišča ZDA, ki ščiti drugi amandma k ameriški ustavi, po katerem lahko Američani ustanavljajo oborožene milice in nosijo orožje.

Večina Američanov sicer zagovarja smiselne ukrepe, ki bi zmanjšali ubijanje, vendar pa se potem zalomi pri konkretnih ukrepih, ker orožarski lobi in z njim povezani politiki vsako najmanjšo spremembo uspešno prikažejo kot napad na pravico do orožja.

5JEv9g2K7Mk

dASR41GI0F4

0NV3RN5YctY

 

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.