Zala Kramperšek

 |  Mladina 11  |  Družba

Kako je biti Filipinec v Sloveniji?

Čeprav Filipincev pri nas še ni veliko, pa se je že začel proces priseljevanja iz te velike države. Slovenija ga za zdaj zgolj pasivno spremlja.

43-letni Michael Angeles je na Filipinih diplomiral iz računalniškega inženirstva. Službe na svojem področju v Sloveniji ni mogel dobiti.

43-letni Michael Angeles je na Filipinih diplomiral iz računalniškega inženirstva. Službe na svojem področju v Sloveniji ni mogel dobiti.
© Borut Krajnc

V zadnjih letih se evropska in seveda tudi slovenska podjetja zaradi pomanjkanja delavcev vse bolj aktivno ukvarjajo z uvažanjem delovne sile – kot so včasih iskali dobavitelje polizdelkov po Aziji, tako danes iščejo delavce, velikokrat namreč kar na spletu. Zaradi številnosti, revščine, podpore države in pa dobre organiziranosti filipinskih posredniških agencij pa so Filipinci nenadoma postali iskana in pogosto nova delovna sila po vsej Evropi. Na prenaseljenih Filipinih živi namreč več kot 110 milijonov ljudi, kar je ogromen »kadrovski bazen« za evropska podjetja. Med razloge za njihovo »popularnost« gre šteti tudi dejstvo, da Filipinci praviloma dobro govorijo angleško, kar olajša komunikacijo, saj je prav neznanje tujega jezika pogosta ovira pri zaposlovanju. A to seveda ni glavni razlog: Filipinci so zanimivi za evropska podjetja, ker so za zdaj še zelo poceni in prilagodljiva delovna sila. Zaradi tega pogleda nanje se filipinski delavci takoj po prihodu v »obljubljene dežele« srečujejo z zelo nizkimi plačili, dolgimi urniki, nepriznavanjem kvalifikacij in opravljanjem najtežjih del na dnu plačilne lestvice.

 

Zakup člankov

Celoten članek je na voljo le naročnikom. Če želite zakupiti članek, je cena 4,2 EUR. S tem nakupom si zagotovite tudi enotedenski dostop do vseh ostalih zaklenjenih vsebin. Kako do tedenskega zakupa?

Pošljite SMS s vsebino MLADINA2 na številko 7890 in prejeto kodo prepišite v okvirček ter pritisnite na gumb pošlji

Nakup prek telefona je mogoč pri operaterjih Telekomu Slovenije in A1.

Članke lahko zakupite tudi s plačilnimi karticami ali prek storitve PayPal

Tedenski zakup ogleda člankov
Za ta nakup se je potrebno .

4,2 €

Za daljše časovne zakupe se splača postati naročnik Mladine.

Mesečna naročnina, ki jo je mogoče kadarkoli prekiniti, znaša že od 15,8 EUR dalje:

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.