Prvo leto vlade

Dvoživke in selivke se prilagajajo letnim časom, da lahko preživijo sebe in naslednje rodove. Sedanje klimatske spremembe so že dokaj zmedle življenjski ritem za vsa živa bitja na našem planetu, še posebno pa politike na vseh ravneh, ki so za vse to tudi odgovorni.

Dvoživke se preko zime umaknejo iz svojih luž in mokrišč v suha in skrivna območja, da se ob spomladanski otoplitvi ponovno vrnejo v svoje luže in mlake. Ob tem prehajanju jih seveda ogrožajo lačne živali in ljudje s svojimi potrebami in razvadami, kar je še posebej usodno zaradi vedno bolj gostega prometa, od cest do brezpotja, kje so prehodi dvoživk, ki masovno kobacajo po svojih ustaljenih poteh. Ljudje se zavedajo, da so dvoživke pomembne za biotsko pestrost, zato jim pomagajo in jih prenašajo.

Ptice selivke se pred zimo umaknejo v južne kraje s preleti po svojih zračnih poteh, celo na izredno velike razdalje in na druge kontinente. Ob spomladanskih otoplitvah se pa ponovno vrnejo vse tiste, ki ob vseh nevarnostih in sovražnikih preživijo. Tudi pticam selivkam ljudje pomagajo. Mački so še posebno nevarni za gnezda, zato jim visoko po drevju namestijo valilnice, da tam varno valijo.

Ob zavedanju, da so dvoživke in ptice selivke pomembne za biotsko pestrost in za splete ekoloških sistemov, naši politiki tudi podpirajo dvoživke v zdravstvu in selitev dobičkov na davčne oaze, celo vse do Hong Konga. 

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.