DK, STA

 |  Svet

Nemčija / Največja stavka v zadnjih desetletjih

Skoraj popolnoma je ustavljen letalski, železniški in pristaniški promet, v številnih mestih celoten javni prevoz

V Nemčiji od polnoči poteka največja stavka v zadnjih desetletjih. Skoraj popolnoma je ustavljen letalski, železniški in pristaniški promet, v številnih mestih celoten javni prevoz, stavkajo pa tudi številni drugi javni uslužbenci.

V Nemčiji bodo danes stavkali zaposleni na letališčih in železnicah ter v avtobusnem prometu in pristaniščih, osrednja zahteva pa so višje plače. Zaradi stavke se vrstijo odpovedi letov v in iz Nemčije, med drugim so odpovedani vsi za danes načrtovani leti med frankfurtskim in münchenskim letališčem ter Letališčem Jožeta Pučnika Ljubljana.

V Združenju nemških letališč so ob četrtkovi napovedi stavke ocenili, da načrtovanih potovanj ne bo moglo opraviti 380.000 potnikov. S frankfurtskega letališča so sporočili, da so za danes odpovedali vse potniške lete. Predvidenih je bilo 1170 vzletov in pristankov s skupno približno 160.000 potniki.

Družba Deutsche Bahn, ki upravlja nemško železniško omrežje, za danes pričakuje "velike motnje" v prometu. Družba za upravljanje nemških avtocest pa je voznike pozvala, naj bodo pripravljeni na zastoje in obvoze.

Današnja stavka bo vplivala tudi na vozni red Letališča Jožeta Pučnika Ljubljana. Tako so bili odpovedani vsi za danes načrtovani poleti med Brnikom in Frankfurtom ter Brnikom in Münchnom. Že v nedeljo sta bila odpovedana prihod in odhod v bavarsko prestolnico.

Spremembe bodo po oceni upravljavca brniškega letališča, družbe Fraport Slovenija vplivale na potovalne načrte približno 400 potnikov, so ocenili za STA. Nekaj potnikom so že v petek s preusmeritvami prek drugih letov na njihove končne destinacije pomagali tudi na letališču, so pojasnili.

Stavko sta organizirala sindikata Verdi in EVG z namenom povečanja pritiska na vlado pred tretjim krogom pogajanj o zvišanju plač in izboljšanih pogojih dela v javnem sektorju, je za Radio Slovenija poročala Polona Fijavž.

Sindikat Verdi, ki zastopa 2,5 milijona javnih uslužbencev, zahteva 10,5-odstotno zvišanje plač ali najmanj dodatnih 500 evrov mesečno.

Sindikat železnic in prometa EVG pa zahteva 12-odstotno povišanje ali najmanj 650 evrov višje plače mesečno za zaposlene na železnicah in v avtobusnih prevozih.

Nemška notranja ministrica Nancy Faeser pred današnjim tretjim krogom pogajanj, ki naj bi bil zadnji, opozarja, da so zahteve previsoke in da občine za takšna zvišanja nimajo dovolj velikega proračuna.

Skoraj popolnoma je ustavljen letalski, železniški in pristaniški promet, v številnih mestih celoten javni prevoz, stavkajo pa tudi številni drugi javni uslužbenci.

2gj3kIdEzbM

iWCXbI8CpUs

7RmNnLcV7CE

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.