Zamenjava režima

Po dvajsetih letih uspešnega posega demokratičnih držav z vojaško ekspedicijo v Irak je nastala neka stvaritev, za katero težko verjamemo, da je urejena država, kar se vidi iz članka pod gornjim naslovom.

Srbi so »proslavili« štiriindvajseto obletnico intervencije NATO-vih zračnih sil po nekdanji srbski Jugoslaviji. Napade (okoli 11 tednov) bi lahko označili za neko vrsto kaznovanja srbske politike (tudi vojske) za njihova dejanja po razpadu SFRJ, vendar brez vsakih mednarodnih pravnih norm, brez soglasnosti Varnostnega sveta OZN. Torej nič drugače kot je Rusija naredila s svojim vojaškim posegom v Ukrajino.

Evropska unija je poskusila zaustaviti vojaške spopade med upornima pokrajinama Lugansk in Donetsk ter ukrajinsko armado. Leta 2014 sta bila podpisana v Minsku dva sporazuma med Francijo, Nemčijo, Ukrajino in Rusijo. Sporazuma sta predvidela med drugim takojšnjo zaustavitev vojaških spopadov in ustavno ureditev ruske manjšine v Ukrajini. Začasno so se vojaški spopadi ustavili, potem pa spet nadaljevali. O kakšnem izvajanju obeh sporazumov ni ostalo nič.

Predsednica naše republike Nataša Pirc Musar je ob obisku OZN v New Yorku med drugim povedala tudi tole: »… če kdo od teh, ki pravijo, da Evropa ne naredi dovolj za mir, ve, kako to doseči, bom najbolj vesela in bom z veseljem delala na tej agendi.« Od antike do danes velja eno od osnovnih obveznosti v vsakem pravnem sistemu: pacta sunt servanda. Najbrž ni drugega pravnega načina kot, da se povrnemo k sporazumoma iz Minska. Po letu 2014 ni bilo več sprejetega nobenega pravnega akta, ki bi poskusil urediti spor med Ukrajino in Rusijo.

Evropska unija (zaradi podpisov Francije in Nemčije) ima vse možnosti, da začne z aktivnostmi, da se oba sporazuma iz leta 2014 iz Minska uveljavita.

Pogodbe se mora uveljaviti! 

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.