Louis Althusser: Za Marxa

Ob zapisu Bernarda Nežmaha o Althusserjevi knjigi Za Marxa se postavlja vprašanje odnosa javnih občil do teorije. Javna občila v splošnem bojkotirajo teoretsko delo, kadar pa o njem vendarle obveščajo, so poročila problematična, kakor prav Nežmahov zapis. Po njegovem Althusserjeva marksistična teorija ni nič vredna, zato ker je stalinistična vladavina zagrešila zločine. Nerodno je, da so najboljše teorije stalinizma izdelali prav v marksizmu. Denimo, Althusserjev nasprotnik Ernest Mandel. Ali Althusserjev privrženec Charles Bettelheim in njegova nadaljevalca Gérard Duménil in Dominique Lévy.

Sicer pa ni treba daleč. Zadosti je, da preberemo kakšno knjigo Marjana Britovška. Ali prispevek h kritiki stalinizma Tomaža Mastnaka. Ali besedila Marka Kržana, ki prinašajo splošno teorijo post-kapitalistične birokracije tako v stalinistični kakor v jugoslovanski samoupravni različici. Samo brati je treba, pa razumemo, zakaj je Za Marxa ena najpomembnejših knjig druge polovice dvajsetega stoletja

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.