STA

 |  Svet

»Dal ji je vedeti, da je izpolnjevanje njegovih spolnih zahtev, nujno za to, da ostane zaposlena«

Nekdanji Trumpov odvetnik Giuliani obtožen spolnega nadlegovanja

Nekdanja zaposlena je v ponedeljek vložila tožbo proti newyorškemu županu in nekdanjemu odvetniku bivšega predsednika ZDA Donalda Trumpa Rudyju Giulianiju zaradi spolnega nadlegovanja.

Nekdanja zaposlena je v ponedeljek vložila tožbo proti newyorškemu županu in nekdanjemu odvetniku bivšega predsednika ZDA Donalda Trumpa Rudyju Giulianiju zaradi spolnega nadlegovanja.
© Gage Skidmore / Flickr

Nekdanja zaposlena je v ponedeljek vložila tožbo proti newyorškemu županu in nekdanjemu odvetniku bivšega predsednika ZDA Donalda Trumpa Rudyju Giulianiju zaradi spolnega nadlegovanja. Tožnica Noelle Dunphy trdi, da je Giuliani od nje zahteval spolne usluge, izvajal alkoholizirane izgrede in ji ni dal obljubljenega plačila. Giuliani očitke zanika.

Giuliani je Noelle Dunphy zaposlil kot grafično oblikovalko za razvoj poslovanja svojega podjetja, a je od nje, kot trdi, zahteval tudi spolne usluge.

"Neprestano je pritiskal nanjo, dajal opolzke opazke o njej in sebi. Med delom jo je otipaval in skušal vzpostaviti spolni stik," je dejal njen odvetnik Justin Kelton. Dunphy po navedbah njenega odvetnika trdi tudi, da ji je Giuliani dolžan plačo v skupni višini milijona dolarjev. Tožnica sicer zahteva deset milijonov dolarjev odškodnine.

V tožbi je med drugim omenjeno, da naj bi bil Giuliani pogosto opit, zato je bilo njegovo vedenje vedno nepredvidljivo. Nenehno naj bi jemal viagro, se izpostavljal tožnici in ji dejal, da ne more opravljati nobenega dela, dokler ne bo poskrbela za njegovo "zadevo".

"Jasno ji je dal vedeti, da je izpolnjevanje njegovih spolnih zahtev, ki so se pojavljale praktično kadar koli in kjer koli, nujno za to, da ostane zaposlena. Trdi, da je večkrat jasno ugovarjala, on pa teh ugovorov ni upošteval," je dejal Kelton.

Dunphy je posnela tudi nekaj svojih pogovorov z Giulianijem, ki je bil ob njeni zaposlitvi januarja 2019 zasebni odvetnik takratnega predsednika Trumpa.

Ko ga je vprašala, ali ima njegovo podjetje kadrovski oddelek, kamor bi lahko vložila pritožbo, naj bi prasnil v smeh in odgovoril, da tega ni, ker njega ne bo nihče nikoli tožil, saj je povezan s Trumpom in ima zasebne preiskovalce, ki bodo kaznovali vse, ki bodo skušali tožiti, navaja tožba.

Giulianijev odvetnik je dejal, da Giuliani kategorično zanika vse trditve v tožbi. Vendar pa odvetnik ni pojasnil, ali sta bila njegova stranka in Dunphy vpletena v romantično razmerje.

Tožba trdi, da je Giuliani Dunphy omogočil dostop do več kot 23.000 elektronskih sporočil, tudi do komunikacije zaupne narave s tedanjim predsednikom Trumpom, njegovo družino, državnimi sekretarji in nekdanjimi pravosodnimi ministri.

Giuliani je bil osem let župan New Yorka in si je prislužil nacionalno priznanje za vodenje mesta po terorističnih napadih na ZDA 11. septembra 2001. Vendar je njegov ugled v zadnjih letih močno upadel, predvsem zaradi njegovega spodbujanja teorije zarote, da so bile volitve leta 2020 Trumpu ukradene.

8yVscP210wE

P_pgsBt5Dnw

MpN9Vqd7BB4

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.