STA

 |  Svet

Načrtna zastarelost / Apple in omejevanje popravil telefonov

Apple je že leta 2020 že pristal na plačilo odškodnine, ker uporabnikom svojih pametnih telefonov ni razkril, da lahko posodobitve programske opreme upočasnijo starejše modele telefonov

Francija po poročanju francoske tiskovne agencije AFP od decembra preiskuje ameriško tehnološko družbo Apple. Razlog naj bi bilo njeno domnevno načrtovanje, da bodo njeni pametni telefoni po določenem času zastareli. To naj bi dosegli z omejevanjem njihovih popravil. Apple je v zvezi s tem v preteklosti že plačal odškodnino.

Preiskava po navedbah AFP sledi pritožbi združenja Ustavimo načrtovano zastarelost (Halt Planned Obsolescence), ki si prizadeva za daljšo življenjsko dobo izdelkov. To je Apple pozvalo k zagotavljanju pravice do popravil izdelkov "po logiki dejanskega krožnega gospodarstva".

Francoska podružnica ameriškega tehnološkega velikana zadeve še ni komentirala.

Apple je leta 2020 že pristal na plačilo 25 milijonov evrov odškodnine, ker uporabnikom svojih pametnih telefonov ni razkril, da lahko posodobitve programske opreme upočasnijo starejše modele telefonov.

fLZq0RaaFVk

Cjot9MGhZ9o

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.