STA

 |  Družba

RTV / »Situacija nikoli ni tako slaba, da ne bi mogla biti še slabša«

Ob obletnici začetka stavke na RTV Slovenija je v Cankarjevem domu potekala javna tribuna

Stavka pred stavbo RTV Slovenija

Stavka pred stavbo RTV Slovenija
© Gašper Lešnik

Sodelujoči na včerajšnji javni tribuni ob prvi obletnici stavke v okviru Koordinacije novinarskih sindikatov RTVS so poudarili, da so stavkovne zahteve, med njimi na prvem mestu novinarska in uredniška avtonomija, danes enako aktualne kot pred letom dni. Stavkajoči so zagotovili, da bodo vztrajali, dokler ne dosežejo zadanih ciljev.

Javno tribuno "Še vedno RTV Smo!" sta pripravila Sindikat novinarjev Slovenije in Koordinacija novinarskih sindikatov Radiotelevizije Slovenija (RTVS) v družbi stavkovnega gibanja za neodvisno javno RTV. Tribuno sta vodila Tatjana Pirc z Radia Slovenija in Igor E. Bergant s Televizije Slovenija (TVS).

V sindikatu in stavkovnem odboru koordinacije so v letu dni stavke organizirali štiri stavkovne dneve in podprli referendumsko kampanjo in referendum o noveli zakona o RTVS, na katerem je večina volivcev podprla novelo. Kot poudarjajo, so v času enoletne stavke občutili vse večji pritisk na novinarsko avtonomijo in stopnjevanje posegov v program in vsebine, ki so jih ocenili kot samovoljne in nestrokovne.

Prav tako so bili kritični do tega, da se je nadaljevalo kršenje programskih in profesionalnih standardov, pa tudi nepregledno kadrovanje in finančno izčrpavanje medija. Niti pogajanja z vodstvom do zdaj niso prinesla pričakovanih rezultatov. Kljub temu sta predsednica koordinacije Helena Milinković in predsednica sindikata Alenka Potočnik zagotovili, da ne bodo popuščali.

Novinarki na TVS in voditeljici Odmevov Tanji Starič se zdi najhuje, da nacionalne televizije ne gleda nihče več. "Situacija nikoli ni tako slaba, da ne bi mogla biti še slabša," je odvrnila. Če bo začela veljati novela zakona o RTVS, ki predvideva depolitizacijo zavoda, bodo morali po njeni napovedi "trdo garati", da bodo znova pridobili zaupanje občinstva in hkrati dosegli tudi mlade.

Predstavnik zaposlenih v nadzornem svetu RTVS Luka Zebec pa je napovedal, da bo zavod "v nekaj mesecih nedvomno zašel v finančno krizo". Razlog je med drugim prodaja delnic Eutelsata po nižji ceni od načrtovane, poleg tega so bile prodane v začetku leta, ne pa na koncu, da bi zavod dobil še dividende, je dejal Zebec, ki so ga zaposleni izvolili tudi za člana novega sveta zavoda v skladu z novelo zakona o RTVS.

Na tribuni sta nastopila tudi Marko Milosavljević z ljubljanske fakultete za družbene vede in predstavnica Pravne mreže za varstvo demokracije Barbara Rajgelj, ki si v prihodnje denimo želita delujočega ministrstva za kulturo in vlado, ki bo ukrepala in iz programskega sveta umaknila tiste člane, ki so se po njunih besedah zavzemali za škodljivo ravnanje in s tem zavodu povzročili poslovno škodo.

Milosavljević si želi tudi, da ustavno sodišče spozna, da so stvari nevzdržne in da je hkrati potrebna rešitev javne radiotelevizije v skladu z novelo zakona o RTV SLO, kot je bila potrjena na referendumu.

Novinarje RTVS je podprlo tudi več kolegov iz drugih evropskih držav.

JnRJx7YQb6o

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.