STA

 |  Svet

Severna Koreja / Neuspešna izstrelitev izvidniškega satelita

Raketa s satelitom je padla v morje zahodno od Korejskega polotoka

Severna Koreja je danes neuspešno izstrelila izvidniški satelit, je sporočila severnokorejska tiskovna agencija KCNA. Raketa s satelitom je padla v morje zahodno od Korejskega polotoka, kjer naj bi južnokorejska vojska uspela najti in pobrati del razbitin, poročajo tuje tiskovne agencije.

Izstrelitev je poskrbela za nemir v južnokorejski prestolnici Seul, potem ko so se v večmilijonskem mestu oglasile sirene, ki opozarjajo na nevarnost raketnega napada, hkrati pa so prebivalci na svoje mobilne naprave prejeli sporočila, naj za zatečejo v zaklonišča.

Notranje ministrstvo je nato sporočilo, da so opozorila bila poslana po nesreči, je poročala južnokorejska tiskovna agencija Yonhap. Po navedbah južnokorejske vojske projektil ni letel nad območjem Seula.

Kot navaja KCNA, je izstrelitev neuspela zaradi izgube moči enega od pogonskih motorjev. Novo izstrelitev sploh prvega severnokorejskega satelita naj bi načrtovali v najkrajšem možnem času.

Tako Južna Koreja kot Japonska in ZDA so izstrelitev, s katero je Pjongjang znova prekršil sankcije ZN, že obsodile.

Razmere na Korejskem polotoku so že dlje časa zelo napete. Pjongjang je v lanskem letu izvedel rekordno število preizkusov orožja, ZDA in Južna Koreja pa krepita varnostno sodelovanje, kar Severna Koreja obravnava kot grožnjo za invazijo.

mo5qEPyLy04

yioyvp_4-FA

sOQYG4WNqqI

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.