STA

 |  Družba

Protest Ruparjevih upokojencev / Nekateri novinarje RTV Slovenija zmerjali z »rdečo drhaljo«

Novinarji in drugi zaposleni na RTV Slovenija deležni žaljivk in agresije določenih udeležencev shoda upokojencev 

Protest upokojencev pod vodstvom Pavla Ruparja

Protest upokojencev pod vodstvom Pavla Ruparja
© Gašper Lešnik

V novinarskih aktivih, novinarskih sindikatih in Svetu delavcev RTVS ostro obsojajo današnji dogodek, ko so bili novinarji in drugi zaposleni na RTVS med opravljanjem svojega dela deležni žaljivk in agresije določenih udeležencev shoda upokojencev pred vhodom v RTVS. Vodstvo zavoda so pozvali, da zaščiti zaposlene in javno obsodi dogodek.

"Še posebej obsojamo incident, ko se je eden od protestnikov znesel nad novinarko MMC, medtem ko je spremljala prihod Pavla Ruparja pred poslopje Radiotelevizije Slovenija (RTVS). Zagrozil ji je, da ji bo z dežnikom iz rok zbil telefon. Izpulil ji je službeno kartico in jo zmerjal," so zapisali v sporočilu.

"Še posebej obsojamo incident, ko se je eden od protestnikov znesel nad novinarko MMC, medtem ko je spremljala prihod Pavla Ruparja pred poslopje Radiotelevizije Slovenija (RTVS). Zagrozil ji je, da ji bo z dežnikom iz rok zbil telefon. Izpulil ji je službeno kartico in jo zmerjal."

Na novinarko je po njihovih navedbah začel vpiti še en protestnik, zato se je umaknila izpred vhoda v televizijsko stavbo, nato pa v radijsko stavbo prišla ob spremstvu policista. Dogodek je prijavila na policijo.

Protest v Ljubljani

Protest v Ljubljani
© Gašper Lešnik

"Takšno agresivno vedenje je posledica načrtnega netenja nestrpnosti in sovražnosti do novinarjev in drugih zaposlenih na RTVS, zaradi katerega vse pogosteje prihaja do podobnih incidentov, kar je nesprejemljivo," so zapisali aktivi MMC, informativnega programa televizije in radia, koordinacija novinarskih sindikatov RTVS in svet delavcev RTVS.

"Takšno agresivno vedenje je posledica načrtnega netenja nestrpnosti in sovražnosti do novinarjev in drugih zaposlenih na RTVS, zaradi katerega vse pogosteje prihaja do podobnih incidentov, kar je nesprejemljivo."

Glede na to, da je pred današnjim shodom Pavel Rupar, vodja Inštituta 1. oktober, ki je bil organizator današnjega shoda, na družbenih omrežjih javno pozival udeležence, naj se pred odhodom na Trg republike zberejo pred stavbo RTVS, pa jih zanima, zakaj vodstvo ni poskrbelo za dodatne ukrepe za varnost zaposlenih in pozivajo k zaščiti zaposlenih. Pozivu se pridružujeta tudi Sindikat novinarjev Slovenije in Društvo novinarjev Slovenije.

© Gašper Lešnik

"Še posebej obsojamo incident, ko se je eden od protestnikov znesel nad novinarko MMC-ja, medtem ko je spremljala prihod Pavla Ruparja pred poslopje RTV Slovenija. Zagrozil ji je, da ji bo z dežnikom iz rok zbil telefon. Izpulil ji je službeno kartico in jo zmerjal, da je "gnoj" in "rdeča drhal". Kartico ji je potem vrnil in zagrozil, da ne sme snemati dogajanja. Ko mu je pojasnila, da je novinarka in da poroča z dogodka, ji je dejal, "ampak niste naša, vi lažete". Na novinarko je začel vpiti še en protestnik, zato se je umaknila izpred vhoda v televizijsko stavbo RTV Slovenija. Za spremstvo je zaprosila policista, ki jo je pospremil do vhoda v radijsko stavbo. V redakcijo se je vrnila pretresena, dogodek je nato prijavila na policijo," so zapisali novinarski sindikati v sporočilu za javnost ter dodali, da je takšno agresivno vedenje "posledica načrtnega netenja nestrpnosti in sovražnosti do novinarjev in drugih zaposlenih na RTV Slovenija, zaradi katerega vse pogosteje prihaja do podobnih incidentov, kar je nesprejemljivo".

D7fzAQNH_T8

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.