|  Svet

Haaško sodišče / Rusija Ukrajino obtožila uničenja jezu 

Ob tem je Moskva zavrnila trditve Kijeva, da so za uničenje ukrajinskega jezu odgovorne ruske sile

Rusija je danes na Meddržavnem sodišču v Haagu (ICJ) obtožila Ukrajino, da je z obsežnimi topniškimi napadi uničila jez hidroelektrarne Kahovka v južni Ukrajini, in ob tem zavrnila trditve Kijeva, da so za to odgovorne ruske sile. Ukrajinska stran je sicer že v torek v svojem nastopu pred sodiščem Rusijo obtožila, da je ta razstrelila jez.

"Režim v Kijevu ni le sprožil obsežnih topniških napadov na jez v noči na 6. junij, ampak je tudi namerno dvignil vodostaj akumulacijskega jezera Kahovka na kritično raven," je na sodišču v nizozemskem Haagu dejal ruski diplomat Aleksander Šulgin, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Zaradi delnega uničenja jezu v eksploziji v noči na torek je bilo doslej poplavljenih že 600 kvadratnih kilometrov ozemlja na obeh bregovih reke Dneper. S poplavljenega območja poteka evakuacija več deset tisoč ljudi, poročajo tudi o smrtnih žrtvah. Ukrajina in Rusija krivdo za poškodbo jezu valita druga na drugo.

Ukrajina je že v torek na sodišču Rusijo obtožila, da je v okviru svoje kampanje za izbris Ukrajine razstrelila jez v Novi Kahovki. Po besedah ukrajinskega diplomata Antona Korineviča gre pri tem za dejanja teroristične države.

Pred ICJ so se sicer v torek začela zaslišanja v postopku, ki ga je zaradi domnevne podpore proruskim separatistom na vzhodu Ukrajine in zatiranja neruskega prebivalstva na Krimu leta 2017 proti Moskvi sprožil Kijev. Rusija financiranje ali podpiranje separatistov zanika.

Predstavniki Ukrajine so v torek na sodišču povedali, da je ruska podpora separatistom v Donbasu in na Krimu od leta 2014 pomenila posmeh mednarodnemu pravu in da je bila to napoved invazije na Ukrajino, ki jo je Moskva začela februarja lani.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.