STA

 |  Svet

Protesti v Franciji / »Proces razumevanja razlogov, ki so pripeljali do zadnjih dogodkov«

Po večdnevnih nemirih se razmere umirjajo

V Franciji je bila minula noč druga mirnejša, odkar so pred tednom dni po državi izbruhnili nemiri po smrti najstnika, ki ga je med nadzorom prometa ubil policist. Ob okrepljeni policijski navzočnosti so po podatkih notranjega ministrstva prijeli 72 ljudi. Francoski predsednik Emmanuel Macron je obiskal pariško policijsko upravo.

Med obiskom se je policistom zahvalil za delo in se zavzel za možnost "hitrega finančnega kaznovanja staršev, ki ne nadzirajo svojih otrok", je poročal časnik Le Parisien. Skoraj polovica aretiranih med izgredi so bili namreč mladoletniki. Nekateri so bili stari le 12 let.

Že na vrhuncu nemirov je Macron starše pozval k nadzoru svojih otrok, saj da je to njihova naloga in ne naloga države. Že sedaj so sicer starši v Franciji odgovorni za finančno škodo, ki jo povzročijo njihovi mladoletni otroci. Predvidena je tudi globa do 30.000 evrov in zaporna kazen do dveh let za starše, ki "ogrožajo zdravje, varnost, moralo in izobraževanje svojega otroka", poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Macron je z notranjim ministrom Geraldom Darmaninom minulo noč obiskal tudi vojašnico, kjer so nameščene intervencijske enote brigade za boj proti kriminalu. V tvitu se je zahvalil policistom, žandarjem in gasilcem "za izjemno delo v minulih nočeh".

Notranje ministrstvo je danes sporočilo, da je bilo minulo noč nasilja veliko manj in da so prijeli 72 ljudi, od tega v Parizu in njegovi okolici 24. Požganih ali poškodovanih je bilo 24 poslopij. Izgredniki so po vsej državi zažgali 159 vozil, zabeležili pa so tudi 202 požara v smetnjakih in drugod na javnih krajih. Poškodovanih med policisti ni bilo. Tako kot dve noči pred tem jih je bilo po vsej državi nameščenih 45.000, navaja AFP.

Macron bo danes sprejel župane približno 220 občin, ki so bile prizadete v nemirih. Iz predsedniške palače so sporočili, da želi s tem pogovorom "začeti dolgoročen proces s ciljem poglobljenega razumevanja razlogov, ki so pripeljali do zadnjih dogodkov".

Med nemiri po smrti 17-letnika v pariškem predmestju Nanterre so bile tarče napadov izgrednikov tudi občinska in vladna poslopja, med drugim 150 mestnih hiš ali občinskih stavb. V noči na nedeljo pa so se neznanci z avtomobilom zaleteli v hišo župana mesta L'Hay-les-Roses južno od Pariza, avtomobil pa zažgali. Županova soproga in eden od otrok sta bila ranjena, medtem ko sta skušala pobegniti.

Na poziv združenja francoskih županov so v ponedeljek popoldne po vsej Franciji potekali številni shodi v podporo županu. Na shodih so izrazili nasprotovanja nasilnim protestom.

Nasilni protesti, ki so se prelevili v izgrede, so se prvič umirili v noči na ponedeljek. Pred tem so od torka zvečer dnevno pridržali več sto ljudi, ki so sežigali avtomobile, avtobuse in smetnjake in druge predmete na javnih krajih in poslopja ter ropali trgovine. Po uradnih podatkih so od minulega petka aretirali 3915 ljudi, med katerimi je bilo 1244 mladoletnikov. Ranjenih je bilo 684 policistov in gasilcev. Požganih je bilo skoraj 6000 avtomobilov.

Po ocenah glavne delodajalske organizacije Medef je bila povzročena škoda za milijardo evrov. Več organizacij je ob tem v ponedeljek pozvalo vlado k sprejemu ukrepov za podporo prizadetim trgovcem in podjetnikom ter k ustanovitvi sklada za tiste, ki so izgubili vse.

Protesti so izbruhnili po smrti najstnika alžirskega porekla, ki so ga identificirali kot Nahela M. Nanj je policist v pariškem predmestju Nanterre streljal v torek zvečer med nadzorom prometa. Kljub pomoči reševalnih služb je mladostnik umrl zaradi strelnih ran v prsnem košu. Isto noč so se začeli nemiri. Policist, ki ga je ubil, je obtožen naklepnega uboja in je v priporu.

IvWH2XVIYSI

1SuVljBHKUM

79-TzZcpVmM

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.