STA

 |  Politika

Martič / »Prvi cilj pri vodenju RTV Slovenija bo normaliziranje odnosov«

Prva naloga novega predsednika uprave RTV bo predlaganje dveh članov uprave. Odločitev je že sprejel, a imen še ni želel razkriti.

Zvezdan Martič, ki so ga člani sveta Radiotelevizije Slovenija (RTVS) z veliko večino izglasovali za predsednika uprave zavoda, si je za prvi cilj pri vodenju zavoda zadal normaliziranje odnosov. Njegova prva naloga bo sicer predlaganje dveh članov uprave, ki jih bo nato potrjeval svet. Odločitev je že sprejel, a imen še ni želel razkriti.

Martiča je na današnji seji sveta RTVS podprlo 16 od 17 članov sveta. Tako visoke podpore ni pričakoval, si je pa čim večje podpore želel, saj da bo z njo lažje delati, je dejal izjavi za medije po izvolitvi. Kot je dodal, je neskončno zadovoljen in počaščen.

Mandat predsednika uprave nastopi v petek, a takrat še ne bo vodil RTVS, saj bo moral med kandidati za dva člana uprave svetu zavoda v imenovanje najprej predlagati dva kandidata.

Na vprašanje, ali že ve, koga bo predlagal, je odgovoril pritrdilno, a imen dveh kandidatov še ni želel razkriti. Je pa povedal, da bosta posameznika nagovarjala njegove pomanjkljivosti.

"Rad bi imel čim več pomoči s področja financ, s področja prava in organizacije dela," je pojasnil in dodal, da ne zato, ker ne bi poznal teh področij, pač pa ker želi veliko energije porabiti za druge stvari.

Tretji član uprave bo sicer delavski direktor, ki ga bodo izvolili zaposleni na RTVS. Prvi krog izbiranja bo 25. julija.

Med svojimi osnovnimi cilji je Martič naštel normalizacijo odnosov. "Da ljudje nehajo stres doživljati na dnevni bazi, da ljudje nimajo več občutka, da so neke vreče krompirja, da se z njimi dela, kot se pač z ljudmi ne dela," je poudaril.

Glede financiranja je ocenil, da lahko RTVS v "nekih mejah posluje bolj racionalno in hkrati v nekih mejah poveča prihodke", je pa najprej ustanovitelj, torej država, po zakonu dolžan zagotoviti stabilno financiranje. Tega javni zavod po njegovem mnenju sam ne more narediti.

Na vprašanje, kako namerava urediti razmere v informativnem programu Televizije Slovenija (TVS), je odgovoril, da bo najprej sprožil nove razpise, sam pa da ne more in ne želi nezakonito menjavati urednikov, potreben je čas.

Po oceni predsednika sveta RTVS Gorana Forbicija je veliko število glasov za Martiča dobra popotnica.

Po njegovih besedah svet preverja, ali je za konstituiranje uprave RTVS res treba, da so izvoljeni prav vsi štirje člani uprave. "V dogovoru s pooblaščenim vodstvom te hiše, pričakujemo pravno mnenje na to temo," je dejal in pojasnil, da bi uprava po nekaterih interpretacijah funkcijo lahko nastopila takrat, ko ima potrebno večino za odločanje, torej ko bi bil ob predsedniku imenovan še vsaj en član uprave.

Medtem še vedno teče postopek razreševanja v. d. generalnega direktorja zavoda Andreja Graha Whatmougha. "Generalni direktor se praviloma, vsaj po informacijah, ki jih imamo, in po dopustu, ki mu je bil odobren s strani prejšnjega predsednika programskega sveta, vrača jutri," je pojasnil Forbici.

Po njegovih besedah člani sveta upajo, da mu bo v petek torej lahko vročen sklep o začetku postopka razrešitve. Po poročanju medijev se je namreč pri vročanju zataknilo, saj Graha Whatmougha vročevalci niso našli na nobenem od prijavljenih naslovov.

Martič je dolgoletni novinar na RTVS, kjer je opravljal različne vloge, v obdobju od leta 2019 do 2021 je bil pomočnik takratne direktorice TVS Natalije Gorščak.

Prijavo za mesto predsednika uprave RTVS je oddalo osem kandidatov, vsi pravočasno, je na seji sveta RTVS uvodoma pojasnila predsednica razpisne komisije Špela Stare.

Komisija je po njenih besedah ugotovila, da razpisne pogoje izpolnjujejo štirje prijavljeni, poleg Martiča še Rajko Gerič, Miha Krišelj in Peter Dular.

Razpisna komisija je sicer konec junija objavila, da razpisne pogoje izpolnjuje tudi Simon Kardum. A so kasneje ugotovili, da ne izpolnjuje vseh razpisnih pogojev, je pojasnila Stare.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.