Monika Weiss

 |  Mladina 29  |  Družba

Prelomni junij 2023

Osem podnebnih dogodkov, ki kažejo nove klimatske razmere na planetu 

Opustošenje po vremenski ujmi v Cerknem

Opustošenje po vremenski ujmi v Cerknem
© Borut Krajnc

Na obrobju severnoitalijanskega mesta Lodi v Lombardiji, na ulici Strada Vecchia Cremonese, se je 11. julija okoli poldneva med obnovo prometnih oznak zgrudil 44-letni cestni delavec in umrl. Vzrok smrti: srčni infarkt, povezan z vročino, ki je na cesti – delovišču – dosegala okoli 40 stopinj Celzija. Zaradi vročine je treba dela na asfaltu in betonu voditi drugače, vsaj premakniti v nočni čas, je ob tragediji opozorila sekretarka Italijanske konfederacije delavskih sindikatov (CISL) Elena Maga. »Ne bi nam bilo treba čakati, da ljudje umrejo.« Pozivi za spremembe delovnih razmer ob ekstremnih temperaturah sicer prihajajo tudi iz druge smeri, ki kapitalizem nemara bolj skrbi; to je nižja produktivnost. Raziskava Heat-Shield, ki je nastala v okviru raziskovalnega programa EU Horizon 2020, kaže, da se pri temperaturah nad 30 stopinj Celzija efektivni delovni čas delavcev na prostem v sektorjih, kot so gradbeništvo, turizem, promet in kmetijstvo, zmanjša za 15 odstotkov. Podobno kažejo druge raziskave; produktivnost fizičnih delavcev se zmanjša za štiri odstotke na vsako stopinjo nad 27 stopinj Celzija.

 

Zakup člankov

Celoten članek je na voljo le naročnikom. Če želite zakupiti članek, je cena 4,2 EUR. S tem nakupom si zagotovite tudi enotedenski dostop do vseh ostalih zaklenjenih vsebin. Kako do tedenskega zakupa?

Pošljite SMS s vsebino MLADINA2 na številko 7890 in prejeto kodo prepišite v okvirček ter pritisnite na gumb pošlji

Nakup prek telefona je mogoč pri operaterjih Telekomu Slovenije in A1.

Članke lahko zakupite tudi s plačilnimi karticami ali prek storitve PayPal

Tedenski zakup ogleda člankov
Za ta nakup se je potrebno .

4,2 €

Za daljše časovne zakupe se splača postati naročnik Mladine.

Mesečna naročnina, ki jo je mogoče kadarkoli prekiniti, znaša že od 15,8 EUR dalje:

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.