Kako se cvremo

Neurja z viharji in točo, ki so po naši državi divjala v juliju, so po prvih ocenah povzročila škodo na okoli 10. 000 hektarjih poljščin, sadovnjakov in vinogradov, v gozdovih pa so povzročila vsaj 500. 000 kubičnih metrov škode zaradi vetrolomov. O ogromnih škodah na hišah, gospodarskih poslopjih, šolah in na drugih objektih še ni podatkov. Ob tem nas je še posebno presenetila odločitev vlade, ko je ob takih razmerah sprejela načrt razvojnih programov za investicije v oboroževanje za obdobje od leta 2023 do leta 2026 v višini več kot milijarde evrov.

Podnebje se že dolgo spreminja, saj se planet segreva, zato okolje propada, izumirajo vrste, ogrožena je pridelava hrane. Še posebno so ogrožene množice na nerazvitem jugu planeta, zato z migracijami ogrožajo tudi red in mir na bogatejšem svetu, kjer vlada neoliberalizem, ki zaradi pohlepa uničuje naravo in veliko ljudi prepušča v revščini, kar povzroča še dodatne napetosti in spopade. Tega se zavedajo tudi ozaveščeni in kulturni ljudje v Sloveniji. Zato smo v tem letu že trikrat predlagali in tudi zahtevali od vodstva naše države, da odločno in konkretno podprejo pogajanja za premirje pri vojni v Ukrajini. To je mogoče in nujno v okviru evropske skupnosti in v svetovni organizaciji za varnost. 

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.