Enakost

Uvodnik urednika Mladine in razkritja novinarjev Boruta Mekine in Luke Volka so dejansko alarmantna.

A poleg navedenih podjetnikov predstavljajo velik problem tudi uradniki paradržavnega SDH, ki že desetletja krožijo in »prodajajo« svoje znanje tistim podjetjem, kjer ima SDH vpliv. Pri zdravnikih, ki jih (delno upravičeno) obsojamo, se temu reče podjemne pogodbe. Omenjeni uradniki, ki se za seje NS in raznih komisij »pripravljajo« znotraj delovnega časa v okviru redne zaposlitve v SDH in s tem svetovanjem zaslužijo bistveno več kot večina zdravnikov po podjemnih pogodbah, pa so pred javnostjo skriti. Sam bi jih imenoval koritniki. Pri koritu se podpirajo, saj drugače ne moremo razumeti, da je bivši šef SDH, Janez Žlak, še vedno predsednik NS Petrola.

Ob prebiranju letnega poročila SDH, ki je objavljeno na spletni strani, je ocenjen dosežen ROE portfelja RS in SDH 2,8 odstotka!? Torej mnogo pod višino inflacije, kar pomeni, da so bili upravljalci neuspešni, davkoplačevalci pa oškodovani. Toda vodstvo SDH in posamezni vodilni znotraj SDH za svoj slab rezultat niso »kaznovani«, temveč poleg plače, raznih ugodnosti, bonusov itd. dobijo »nagrado« za delo in nadzorovanje v okviru NS družb, ki so neuspešne. Razumi, kdor lahko!

Poglejmo samo predsednika uprave, ki poleg za redno delo, prejema dodatno plačo za nadzorovanje Telekoma, DUTB in GEN energije. Se spomnite »argumentacije« za višje plače (18.500 EUR) zaradi večjega obsega dela. Ob splošnem zgražanju javnosti pa smo vsi pozabili na nekaj zelo pomembnega: kako lahko ob povečanem obsegu dela hkrati nadzoruje tri strateška slovenska podjetja.

Podobno velja za druge člane uprave.

Pa tudi na primer za strokovno direktorico OE gospodarstvo in turizem, ki dosega podpovprečne donose z vidika polnjenja proračuna, hkrati pa opravlja razne nadzorniške funkcije že vsaj od leta 2012, ko je bila predsednica NS Casinoja Bled, trenutno pa opravlja, poleg ostalega dela, še funkcijo predsednice RK Slovenskih železnic in članico NS.

In uprava SDH ob vseh teh dejstvih v omenjenem letnem poročilu SDH za leto 2022 kot pomembni dosežek navede »okrepljen razvoj korporativnega upravljanja«.

Stavek: »Ustvarili smo dobro podlago za učinkovitejše upravljanje naložb v prihodnje,« pove veliko. Donosi za družbo so nekje v nejasni prihodnosti, plačila za njihovo »strokovno« delo, ki presega plačo predsednika vlade vsaj za petkrat, pa so v sedanjosti.

Torej problem ni samo v podjetnikih.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.