Oštro.si

 |  Politika

Nova24TV manipulirala o financiranju protipoplavne varnosti

Sredstva za vzdrževanje vodotokov so vsako leto določena v posebni proračunski postavki in se lahko povečajo ali zmanjšajo brez zakonskih sprememb, je pojasnil Primož Banovec z inštituta za vodarstvo

Naslov zapisa na portalu Nova24TV

Naslov zapisa na portalu Nova24TV
© Nova24TV

Spletni portal Nova24tv.si je 4. avgusta poročal, da bi julija 2021 na referendumu zavrnjeni zakon o spremembah in dopolnitvah zakona o vodah »omogočal tudi večjo poplavno varnost, saj bi se povečala sredstva za vzdrževanje vodotokov«.

Novela zakona je res predvidevala možnost dodatnega financiranja javnih gospodarskih služb na področju urejanja voda iz sklada za vode. Toda vlada je dodatno financiranje iz tega sklada še pred referendumom, na katerem je bila novela zavrnjena, zagotovila v zakonu o interventnih ukrepih za pomoč gospodarstvu in turizmu pri omilitvi posledic epidemije covida-19.

Po pojasnilu direktorata za vode zavrnitev novele ni vplivala na obseg sredstev za vzdrževanje vodotokov.

"Odločitev o višini sredstev [za vzdrževanje vodotokov] je v rokah vsakokratne vlade in zakona o izvrševanju proračuna." Primož Banovec, direktor inštituta za vodarstvo

Kot sta pojasnila Matjaž Mikoš z ljubljanske fakultete za gradbeništvo in geodezijo ter Primož Banovec z inštituta za vodarstvo, je proces urejanja varstva pred škodljivim delovanjem voda dolgotrajen.

Mikoš dvomi, da bi dodatne investicije od leta 2021 bistveno omilile posledice zadnjih poplav v Sloveniji. Banovec pa je med drugim opozoril, da je denar za vzdrževanje vodotokov določen v posebni proračunski postavki in ni odvisen od zakonskih sprememb.

Matjaž Nekrep z mariborske fakultete za gradbeništvo, prometno inženirstvo in arhitekturo je poudaril, da bi na referendumu zavrnjena novela zakona omogočila gradnjo v območju vodotokov, s čimer bi se še povečalo tveganje za poplave.

Omenjeno novelo zakona je prejšnja vlada pod vodstvom Janeza Janše sprejela 30. marca 2021. O zakonu so nato 11. julija odločali volivci na referendumu in ga zavrnili s 86,75 odstotka glasov.

Več o tem, zakaj je trditev menipulativna in ne drži, lahko preberete na nepridobitnem mediju Oštro.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.