LV, STA

 |  Svet

Universal Music in YouTube v partnerstvo na področju umetne inteligence

Njuno sodelovanje bi na tem področju lahko postavilo pravila za glasbeno industrijo

© Pete Linforth / Pixabay

Največje glasbeno podjetje na svetu Universal Music in Googlova video platforma YouTube sta sklenila sodelovanje pri uporabi umetne inteligence v industriji. Kot del partnerstva bodo glasbeniki lahko dostopali in eksperimentirali s tehnologijami na tem področju.

Kot poroča nemška tiskovna agencija dpa, je YouTube v ponedeljek objavil načela za ravnanje s tehnologijo, med drugim, da je k raziskovanju potrebno pristopiti z odgovornostjo ter hkrati ščititi interese umetnikov.

Universal Music in YouTube sta tako vplivna, da bi njuno sodelovanje lahko postavilo pravila za industrijo. Glasbena industrija namreč poskuša najti ustrezen način ravnanja z orodji umetne inteligence, ki lahko spremenijo poslovanje. Skladbe ni mogoče le napisati s pomočjo programske opreme, umetna inteligenca lahko glasbene zvezdnike tudi posnema.

Spomladi je sicer Universal Music z YouTuba odstranil pesem, v kateri je bilo slišati umetno ustvarjene glasove izvajalcev Drakea in The Weeknda.

Glavni direktor pri Universal Music Lucian Grainge verjame, da bi umetna inteligenca lahko obogatila glasbo, vendar bi bilo treba najti pravo ravnovesje.

"Umetna inteligenca ne bo nikoli nadomestila človeške ustvarjalnosti," je zapisal v objavi na blogu. Programski opremi bo po njegovem mnenju vedno primanjkovalo tiste "iskre", ki vodi najbolj nadarjene umetnike, da ustvarijo svoja najboljša dela. "Od Mozarta do Beatlov do Taylor Swift, genij ni nikoli naključje," je zapisal Grainge.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.