LV, STA

 |  Svet

Prigožin umrl v strmoglavljenju letala pri Moskvi

Do strmoglavljenja je prišlo manj kot pol ure po vzletu

Vodja najemniške vojske Wagner Jevgenij Prigožin je bil med potniki, umrlimi v včerajšnjem strmoglavljenju letala pri Moskvi, poročajo ruske tiskovne agencije. Letalo z desetimi osebami na krovu je v večernih urah strmoglavilo med letom iz ruske prestolnice v Sankt Peterburg, pri čemer naj bi umrlo vseh sedem potnikov in trije člani posadke.

Da je bilo Prigožinovo ime navedeno med potniki ponesrečenega letala, je zvečer potrdila ruska zvezna agencija za zračni promet, ki je medtem že sprožila preiskavo o strmoglavljenju letala znamke Embraer. Kasneje so sporočili, da je bil Prigožin dejansko na letalu.

Po njihovih navedbah je bil na istem letalu tudi poveljnik in soustanovitelj Wagnerja Dmitrij Utkin. Našli naj bi sicer že vseh deset žrtev strmoglavljenja.

Ruske oblasti drugih podrobnosti o nesreči za zdaj niso sporočile.

Medtem je kanal Gray Zone, ki naj bi bil povezan z Wagnerjevo vojsko, zvečer na Telegramu zapisal, da je bilo letalo sestreljeno, vendar po njihovih navedbah ni gotovo, da je bil Prigožin na njem.

Kot so zapisali, sta bili hkrati v zraku dve Wagnerjevi letali, pri čemer je drugo pristalo na letališču Ostafjevo južno od Moskve. "Kje je bil Jevgenij Prigožin, trenutno ni znano," so zapisali.

Do nesreče je prišlo v regiji Tver, manj kot pol ure po vzletu, na svoji spletni strani navaja ruska tiskovna agencija Tass.

Prigožin, v preteklosti zaveznik ruskega predsednika Vladimirja Putina, je po mesecih napetosti med Wagnerjem in ruskim vojaškim vodstvom v zvezi z vojsko v Ukrajini 24. junija sprožil upor proti Moskvi, ki pa se je končal še isti dan - domnevno po posredovanju beloruskega predsednika Aleksandra Lukašenka med vodjo wagnerjevcev in Putinom.

Putin je sicer organizatorje upora označil za izdajalce, ki so Rusiji zasadili nož v hrbet. Številni analitiki pa so ocenjevali, da se bo ruski predsednik Prigožinu maščeval.

Od spodletelega upora se Prigožin ni veliko pojavljal v javnosti, je pa v ponedeljek zvečer objavil video nagovor, v katerem je trdil, da se nahaja v eni izmed držav v Afriki.

Po uporu je bila nadaljnja usoda Wagnerjevih operacij v tujini, zlasti v Afriki, pod vprašajem, a je Kremelj, ki je priznal, da v celoti financira skupino, zatrdil, da se njeno delovanje v Afriki nadaljuje.

Na novico o strmoglavljenju Prigožinovega letala se je odzval tudi ameriški predsednik Joe Biden, ki je dejal, da ni presenečen, poročajo tuje tiskovne agencije.

Na vprašanje, ali meni, da za vsem stoji ruski predsednik Putin, je dejal, da se v Rusiji ne zgodi veliko stvari, za katerimi ne bi stal Putin. "Ampak ne vem dovolj, da bi lahko kaj rekel, zadevo preučujemo," je dodal.

HeGUDphi6k8

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.