STA

 |  Svet

Putin / »Pregon Trumpa prikazuje gnilobo ameriškega sistema«

Ruski predsednik Vladimir Putin je prepričan, da so sodni postopki proti nekdanjemu ameriškemu predsedniku Donaldu Trumpu politično motivirani

Vladimir Putin in Donald Trump med srečanjem leta 2017

Vladimir Putin in Donald Trump med srečanjem leta 2017
© www.kremlin.ru

Ruski predsednik Vladimir Putin je zavrnil navedbe Kijeva glede vojnih uspehov protiofenzive. Zagotovil je, da bodo nadaljevali spopade in da se bodo vrnili k pogajalski mizi šele po priznanju zasedenih območij kot ruskih, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

"Ukrajina vodi tako imenovano protiofenzivo. Seveda pa ni rezultatov," je dejal Putin na gospodarskem forumu v Vladivostoku. Hkrati je napovedal, da bo Rusija nadaljevala svoje vojne operacije, dokler bo potekala ukrajinska protiofenziva.

V zadnje pol leta se je za služenje vojski prostovoljno javilo 270.000 ljudi, še 300.000 so jih mobilizirali, je navedel. "Proces pa se nadaljuje, saj dnevno pogodbo podpiše od 1000 do 1500 ljudi," je dodal.

Kot pogoj za nadaljevanje pogajanj s Kijevom glede končanja spopadov je navedel priznanje več ozemelj, priključenih v nasprotju z mednarodnim pravom, kot ruskih, poroča dpa.

"Ukrajina vodi tako imenovano protiofenzivo. Seveda pa ni rezultatov."

Vladimir Putin,
ruski predsednik

Na gospodarskem forumu je še zanikal težave zaradi padca vrednosti rublja ob vojni v Ukrajini in vse višji inflaciji, pri čemer je skušal predvsem zmanjšati pomen posledic sankcij Zahoda, poroča francoska tiskovna agencija AFP. "Na splošno menim, da tu ni popolnoma nepremostljivih težav ali problemov," je dodal.

Putin je v okviru govora na forumu spregovoril tudi o nekdanjem kolegu Donaldu Trumpu. Po besedah ruskega predsednika so namreč sodni postopki proti bivšemu ameriškemu predsedniku politično motivirani.

"Za nas je pregon Trumpa v trenutnih okoliščinah dober, ker prikazuje gnilobo ameriškega sistema," je ocenil. Po njegovem prepričanju to prikazuje tudi proti komu se borijo. "Kot so rekli v sovjetskih časih: zverinski obraz ameriškega kapitalizma," je dodal.

Gospodarski forum na skrajnem vzhodu Rusije je tokrat deležen pozornosti tudi zaradi prihajajočega srečanja Putina s severnokorejskim voditeljem Kim Jong-unom. Voditelja bi lahko govorila tudi o orožarskih poslih.

2dYVF6hZM5Q

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.