STA

 |  Svet

Spolno nasilje nad kirurginjami

V Veliki Britaniji razkrili številne primere spolnega nasilja nad kirurginjami. V zadnjih petih letih sta bili skoraj dve tretjini kirurginj v svoji karieri žrtev spolnega nadlegovanja, tretjina pa spolnega nasilja.

V Veliki Britaniji razburja nedavno razkritje o številnih primerih spolnega nasilja nad kirurginjami. V večji raziskavi nacionalnega zdravstvenega sistema (NHS) so odkrili, da sta v zadnjih petih letih bili skoraj dve tretjini kirurginj v svoji karieri žrtev spolnega nadlegovanja, tretjina pa spolnega nasilja, poroča britanski BBC.

Avtorji študije so opozorili na vzorec, ko so specializantke zlorabljali starejši kirurgi. Kraljeva zbornica kirurgov je odkritja označila za resnično šokantna in poudarila, da predstavljajo resno osramotitev poklica. Britansko zdravniško združenje (BMA) pa je dejanja označil za grozljiva.

"Grozljivo je, da so ženske v kirurgiji izpostavljene spolnim napadom in spolnim zlorabam s strani svojih kolegov na delovnem mestu in pogosto medtem, ko se trudijo skrbeti za paciente," je dejala Latifa Patel iz združenja BMA.

Že dlje je spolno nasilje nad kirurginjami veljalo za javno skrivnost. To pa so sedaj potrdili v raziskavi, ki so jo opravili pri Univerzi v Exeterju, Univerzi v Surreyju in delovni skupini za spolne zlorabe v kirurgiji. V njej je sodelovalo 1435 kirurgov in kirurginj.

"Grozljivo je, da so ženske v kirurgiji izpostavljene spolnim napadom in spolnim zlorabam s strani svojih kolegov na delovnem mestu in pogosto medtem, ko se trudijo skrbeti za paciente."

Latifa Patel,
Britansko zdravniško združenje (BMA)

V raziskavi opisujejo primere, kako so kirurginje v haljah otipavali, kako so si moški kirurgi brisali čela v njihove dekolteje in kako so se moški z erekcijo drgnili ob kirurginje. Nekateri kirurgi so celo obljubljali napredovanje v zameno za spolne odnose ali jih celo posilili.

Glede na ugotovitve, je bilo 63 odstotkov žensk žrtev spolnega nadlegovanja, 30 odstotkov pa žrtev spolnega nasilja s strani kolega. Kar 90 odstotkov žensk in 81 odstotkov moških pa je bilo priča neke vrsti spolnega nadlegovanja ali nasilja.

Ženske so v raziskavi, ki so jo objavili v znanstveni reviji British Journal of Surgery, izrazile strah pred prijavo nasilja, saj da bi to lahko škodovalo njihovi karieri, obenem pa ne zaupajo v NHS, da bo posredoval pri teh primerih.

V poročilu so odkrili, da je bilo tudi 24 odstotkov moških žrtev spolnega nadlegovanja.

Britanski poslanci so napovedali, da bodo preučili primere spolnega nadlegovanja in nasilja v okviru nacionalnega zdravstvenega sistema. Vodja parlamentarnega odbora za zdravstvo in socialno varstvo Steve Brine je danes razkritja označil za šokantna. Prepričan je, da ima NHS dolžnost zagotoviti varno okolje za zaposlene in ukrepati proti takim dejanjem.

mWNx6xah4L0

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.