STA

 |  Svet

ZDA in Japonska / »Zaskrbljeni smo zaradi odnosov med Severno Korejo in Rusijo«

Japonska in ZDA opazujeta pogovore med Rusijo in Severno Korejo

Po srečanju ruskega predsednika Vladimirja Putina in severnokorejskega voditelja Kim Jong-una je Japonska danes opozorila pred kršenjem resolucij Združenih narodov o prepovedi prodaje orožja Pjongjangu. Tudi ZDA so izrazile zaskrbljenost zaradi možnosti vojaškega sodelovanja med državama, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

"Očitno smo zaskrbljeni zaradi kakršnih koli obrambnih odnosov med Severno Korejo in Rusijo," je novinarjem v sredo dejal tiskovni predstavnik ameriškega Sveta za nacionalno varnost John Kirby in izpostavil, da bi vsekakor bili zaskrbljujoči vsi dogovori, ki bi krepili vojaške zmogljivosti Severne Koreje.

Tiskovni predstavnik State Departmenta Matthew Miller pa je izrazil zaskrbljenost zaradi sodelovanja obeh držav na področju satelitov, ki bi pomenilo kršitev resolucij ZN. Izpostavil je, da v primeru kršenja resolucij ZDA ne bodo oklevale pri uvedbi sankcij proti Pjongjangu in Moskvi.

Za Washington sicer pomeni zbliževanje Rusije s Severno Korejo in Iranom, ki Moskvi dobavlja drone, izraz obupa v vojni v Ukrajini.

Ruski veleposlanik v ZDA Anatolij Antonov je v današnjem odzivu na Telegramu Washington obtožil dvoličnosti, saj medtem ko sam dobavlja orožje Ukrajini, vojaško-tehnično sodelovanje Rusije z njenimi partnerji označuje za nezakonito. "Skrajni čas je, da Washington odpravi gospodarske sankcije in razmisli o vzpostavitvi enakopravnih odnosov z drugimi državami," je dodal.

"Skrajni čas je, da Washington odpravi gospodarske sankcije in razmisli o vzpostavitvi enakopravnih odnosov z drugimi državami."

Anatolij Antonov,
ruski veleposlanik v ZDA

Ob naraščanju napetosti s Severno Korejo so sicer ZDA v sredo odobrile prodajo vojaških letal F-35 Južni Koreji v skupni vrednosti pet milijard dolarjev, poroča AFP. State Department je obvestil kongres, da je dal zeleno luč za prodajo 25 letal proizvajalca Lockheed Martin ter motorjev in sorodne opreme.

V izjavi za javnost je ameriško zunanje ministrstvo zapisalo, da bo prodaja izboljšala zmožnost Južne Koreje, da se spopade s sedanjimi in prihodnjimi grožnjami, saj bo zagotovila verodostojne obrambne zmogljivosti za odvračanje agresije v regiji in interoperabilnost s silami ZDA.

Zaskrbljenost zaradi pogovorov Kima in Putina pa je danes izrazila tudi nova japonska zunanja ministrica Yoko Kamikawa. "Pogovore opazujemo z zaskrbljenostjo, vključno z možnostjo, da bi lahko privedli do kršitev prepovedi ZN o prodaji Severni Koreji orožja in z njim povezanih materialov."

"Pogovore opazujemo z zaskrbljenostjo, vključno z možnostjo, da bi lahko privedli do kršitev prepovedi ZN o prodaji Severni Koreji orožja in z njim povezanih materialov."

Yoko Kamikawa,
japonska zunanja ministrica

Rusko invazijo na Ukrajino je v sredo imenovana vodja diplomacije označila za nesprejemljivo ter izpostavila, da bo Japonska z ZDA, Južno Korejo in drugimi državami še naprej zagotavljala uresničevanje resolucij ZN.

Po poročanju ruskih tiskovnih agencij je Putin ob sredinem pogovoru s Kimom na ruskem Daljnem vzhodu obljubil Pjongjangu pomoč pri razvoju vesoljskega programa. Novinarjem pa je povedal, da vidi možnosti za vojaško sodelovanje med državama.

To je bilo njuno prvo srečanje po štirih letih, ki je sprožil zaskrbljenost Zahoda, da bi državi tudi v luči vojne v Ukrajini lahko sklenili orožarske posle.

IrcnAyicUMg

hVQPZruJQIo

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.