STA

 |  Svet

NATO / »Pripraviti se moramo na dolgo vojno v Ukrajini«

"Večina vojn traja dlje, kot je bilo pričakovano ob njihovem začetku," je poudaril generalni sekretar zveze Nato Jens Stoltenberg

Večina vojn traja dlje, kot je bilo pričakovano ob njihovem začetku, je v pogovoru za nemško medijsko skupino Funke poudaril generalni sekretar zveze Nato Jens Stoltenberg. Kot je dejal, se mora mednarodna skupnost pripraviti na dolgo vojno v Ukrajini. Ob tem je Nemčijo pozval k povečanju obrambnih izdatkov.

"Vsi si želimo hitrega miru," je poudaril Stoltenberg, a obenem ocenil, da če bi se ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski in Ukrajinci prenehali bojevati, njihova država ne bi več obstajala. "Če bosta ruski predsednik (Vladimir) Putin in Rusija odložila orožje, pa bomo imeli mir," je dodal.

Ponovil je, da ni dvoma, da bo Ukrajina "sčasoma postala članica Nata" in da po vojni potrebuje varnostna jamstva. V nasprotnem se namreč lahko po besedah Stoltenberga zgodovina ponovi, poročajo tuje tiskovne agencije.

"Če bosta ruski predsednik Putin in Rusija odložila orožje, pa bomo imeli mir."

Jens Stoltenberg,
generalni sekretar zveze Nato

Prvi mož zavezništva je ob tem Nemčijo pozval k povečanju izdatkov za obrambo. "Med hladno vojno, ko sta vladala Konrad Adenauer ali Willy Brandt, so obrambni izdatki znašali od tri do štiri odstotke gospodarske proizvodnje," je pojasnil in dodal, da je bilo podobno tudi v njegovi domovini Norveški.

"Takrat nam je to uspelo in danes nam mora ponovno uspeti," je dejal Stoltenberg in ob tem spomnil na sklep julijskega vrha Nata, da dva odstotka bruto domačega proizvoda za obrambne izdatke predstavljata spodnji prag. Kot je še dejal, pričakuje, da bodo številne zaveznice ta prag presegle, še posebej pa je po njegovem pomembno, da se teh ciljev drži država, kot je Nemčija.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.