STA

 |  Družba

Nadomestni most v Rastkah postavili češki vojaki

V Rastkah pri Ljubnem ob Savinji nadomestni montažni most čez potok Krumpah, saj je prejšnjega močno poškodovala avgustovska vodna ujma

© Luka Dakskobler

V Rastkah pri Ljubnem ob Savinji bodo popoldne odprli nadomestni montažni most čez potok Krumpah, saj je prejšnjega močno poškodovala avgustovska vodna ujma. Kot je za STA danes povedal ljubenski župan Franjo Naraločnik, so most postavili češki vojaki. V Občini Luče pa po ujmi težave povzroča velik usad nad naseljem Struge.

Most čez potok Krumpah bo povezal naselja Planina-Savina in Ter-Planina. Služil bo kot priprava za obnovo in rekonstrukcijo prejšnjega mostu, ki pa ga je treba najprej odkopati izpod nanosa gramoza in lesa ter ugotoviti, kako obsežne so poškodbe, je dejal Naraločnik.

Po njegovih besedah je 27 metrov dolg most pripravljen za vse vrste prometa. Čezenj bo potekal tudi prevoz lesa, saj je postavljen na gozdnatem območju. Na Ljubno ob Savinji so ga pripeljali češki gasilci, postavljen pa je bil v zelo kratkem času, zahvaljujoč dobremu sodelovanju vojaške enote iz Češke in civilne zaščite ter ob podpori Slovenske vojske, je dodal župan.

"Ljudje so v skrbeh in so nestrpni. Treba jim je povedati, ali bo sploh možno urediti protipoplavno zaščito ali ne. To pa je pristojnost direkcije za vode."

Klavdij Strmčnik,
župan Luč

Glede sanacije po vodni ujmi je pojasnil, da od vsega začetka delajo na čiščenju vodotokov, pridobili so precej težke mehanizacije. Večinoma so že očistili strugo Savinje skozi naselje Ljubno, zdaj pa del težke mehanizacije preusmerjajo na območja, ki jih določa direkcija za vode.

Glede na razmere v sosednjih občinah je ocenil, da je količina težke mehanizacije na Ljubnem ob Savinji nadpovprečna. Opozoril pa je, da tudi "če bi imeli še dvakrat več mehanizacije, je zagotovo ne bi bilo dovolj glede na strah, ki nas preveva pred možnimi jesenskimi padavinami in zimo".

Župan Luč Klavdij Strmčnik je danes za STA povedal, da jih skrbi bočni usad na desni strani Savinje nad naseljem Struge. Doslej so na tem območju naredili le podporni zid, da so lahko vzpostavili cestno povezavo Luče-Ljubno ob Savinji. V četrtek pa bo na sedežu občine sestanek vseh pristojnih, na katerem se bodo pogovarjali o sanaciji in ureditvi protipoplavne zaščite v Strugah, je napovedal.

"Ljudje so v skrbeh in so nestrpni. Treba jim je povedati, ali bo sploh možno urediti protipoplavno zaščito ali ne. To pa je pristojnost direkcije za vode," je še dejal župan Strmčnik.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.