STA

 |  Svet

Odškodnina zaradi neprostovoljne kontracepcije

Skupina žensk z Grenlandije od danske vlade zahteva odškodnino zaradi kampanje neprostovoljne kontracepcije v 60. letih prejšnjega stoletja

Skupina žensk z Grenlandije od danske vlade zahteva odškodnino zaradi kampanje neprostovoljne kontracepcije v 60. letih prejšnjega stoletja. Vsaj 4500 ženskam, med njimi najstnicam, so v okviru programa, namenjenega omejevanju rodnosti med avtohtonim prebivalstvom, vstavili maternični vložek brez njihove vednosti ali soglasja, poroča BBC.

Danska in Grenlandija sta lani sprožili skupno preiskavo kontracepcijskih praks, ki so jih danski zdravniki vrsto let izvajali na grenlandskih Inuitkah. Zapisi iz državnih arhivov so pokazali, da so samo med letoma 1966 in 1970 ženskam, nekaterim starim le 13 let, vstavili maternični vložek brez njihove vednosti ali soglasja.

Preiskava naj bi se sicer zaključila leta 2025, ko naj bi komisija predstavila ugotovitve. Vendar ženske, med katerimi so danes nekatere v svojih 70-ih, že pred tem zahtevajo odškodnino v višini po 300.000 kron (približno 40.000 evrov).

"Že zdaj je stoodstotno jasno, da je vlada prekršila zakon s kršitvijo naših človekovih pravic in nam povzročila resno škodo."

Naja Lyberth,
psihologinja

"Ne želimo čakati na rezultate preiskave," je dejala psihologinja Naja Lyberth, ki je sprožila odškodninski zahtevek. "Staramo se. Najstarejše med nami, ki smo imele spiralo vstavljeno v šestdesetih letih prejšnjega stoletja, smo bile rojene v štiridesetih in se bližamo 80. Želimo ukrepati zdaj," je poudarila.

Takratno dansko vlado je obtožila, da je želela nadzorovati število grenlandskega prebivalstva, da bi prihranila pri socialni pomoči. "Že zdaj je stoodstotno jasno, da je vlada prekršila zakon s kršitvijo naših človekovih pravic in nam povzročila resno škodo," je dejala.

Izrazila je sicer pričakovanje, da bo vlada njihovo zahtevo zavrnila, dokler ne bodo znane ugotovitve komisije, poroča BBC.

Danska se je lani opravičila in plačala odškodnino šestim Inuitom, ki so bili v petdesetih letih 20. stoletja odvzeti njihovim družinam kot del poskusa oblikovanja dansko govoreče elite na Grenlandiji.

Grenlandija, ki je zdaj delno suvereno ozemlje Danske, je bila do leta 1953 danska kolonija. Takrat je Danska spremenila ustavo, otok pa je postal provinca. Leta 1979 je Grenlandija dobila omejeno avtonomijo. Od leta 2009 ima Grenlandija večjo avtonomijo, Grenlandci pa so si zagotovili priznanje kot narod.

8nymZjhv2pE

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.