STA

 |  Politika

Več kot polovica vprašanih meni, da bi morala biti udeležba na volitvah obvezna

Na javnem posvetu stroka, politika in javnost o spremembah volilnega sistema

gg

Spletni vprašalnik je bilo mogoče izpolniti na vladnem spletišču med 1. junijem in 1. septembrom, kar je storilo 1336 državljanov.
© Luka Dakskobler

V Cankarjevem domu bo popoldne potekal javni posvet o spremembah volilnega sistema, ki se ga bodo med drugim udeležili premier Robert Golob, predsednica DZ Urška Klakočar Zupančič, predstavniki političnih strank, civilne družbe in splošne javnosti. Predstavniki stroke bodo ob tem komentirali rezultate spletnega vprašalnika o volilni zakonodaji.

Spletni vprašalnik je bilo mogoče izpolniti na vladnem spletišču med 1. junijem in 1. septembrom, kar je storilo 1336 državljanov.

Kot je ob prvem letu vlade izpostavil premier Robert Golob, so namreč spremembe volilne zakonodaje zaradi kalkulacij političnih strank težek izziv, zato si želi, da bi do konsenza prišli tudi s posvetovanjem z ljudmi. "Ta proces smo sprožili, da vidimo, ali lahko najdemo konsenz za spremembo volilne zakonodaje, ker tudi ta zahteva ustavno večino. Jaz sem optimist," je takrat dejal.

Vprašani kot najpomembnejše ocenjujejo parlamentarne volitve ter da na podlagi teh država dobi čim bolj stabilno vlado, ki lahko večinsko izpolni svoj program.

O rezultatih bo torej danes tekla beseda na javnem posvetu. Slednji so pokazali, da več kot polovica vprašanih meni, da bi morala biti udeležba na volitvah obvezna. Vprašani kot najpomembnejše ocenjujejo parlamentarne volitve ter da na podlagi teh država dobi čim bolj stabilno vlado, ki lahko večinsko izpolni svoj program.

Večina je kot pomembno ocenila tudi, da so v parlamentu zastopane tudi manjše stranke, da veljavni sistem državnozborskih volitev ni primeren ter se zavzela za čim bolj enostaven in razumljiv volilni sistem.

Med predlogi za izboljšanje volilnega sistema pa so vprašani najpogosteje navedli uvedbo preferenčnega glasu in ukinitev okrajev, omejitev kandidature in pogoj nekaznovanosti, možnost uvedbe e-volitev, možnost odpoklica voljenih predstavnikov ter spremembo volilnih enot in okrajev.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.