STA

 |  Svet

Bo Gaza že danes ostala brez goriva?

Na območje Gaze je prispelo 20 tovornjakov s hrano, zdravili in vodo. Goriva pa niso pripeljali.

Na območje Gaze je danes prispel četrti konvoj s pomočjo za palestinske prebivalce, v katerem je bilo 20 tovornjakov s hrano, zdravili in vodo. Goriva pa niso pripeljali, čeprav Združeni narodi opozarjajo, da bi ga lahko zmanjkalo do večera in da bodo zato morali ustaviti pomoč več sto tisoč ljudem in da je ogroženo tudi delovanje bolnišnic.

Agencija Združenih narodov za palestinske begunce (UNRWA), ki na območju Gaze samo v zatočiščih skrbi za 600.000 ljudi, je v torek opozorila, da bo od danes zvečer prisiljena ustaviti pomoč, če na območje ne bodo dostavili goriva.

K temu so pozvale tudi druge agencije ZN, izraelska vojska, ki obtožuje skrajno palestinsko gibanje Hamas, da gorivo kopiči, pa jim je odgovorila z objavo satelitske fotografije 12 rezervoarjev goriva na območju Gaze, v katerih naj bi bilo po njenih trditvah več kot 500.000 litrov goriva, poroča britanski BBC. "Vprašajte Hamas, ali ga lahko kaj dobite," je ob tem zapisala vojska na omrežju X v odgovoru UNRWA.

UNRWA je na omrežju X medtem objavila, da gorivo nujno potrebujejo za zagotovitev pitne vode, za delovanje bolnišnic ter za nadaljevanje dostave humanitarne pomoči. Potrebujejo jo tudi za pripravo obrokov, saj jih morajo skuhati. Gorivo pa je potrebno tudi za dostavo osnovnih potrebščin, so navedli med primeri.

ZN opozarjajo še na vpliv pomanjkanje goriva na zdravstveno oskrbo na območju Gaze. Kar tretjina bolnišnic in dve tretjini zdravstvenih domov je zaprtih zaradi škode ali pomanjkanja goriva. Svetovna zdravstvena organizacija je po poročanju BBC opozorila, da bolnišnice, s katerimi sodelujejo, generatorje uporabljajo minimalno, in to samo za operacije, s katerimi rešujejo življenja.

V bolnišnicah ključna oprema, kot so ventilatorji, monitorji, infuzijske črpalke in inkubatorji za novorojenčke, brez elektrike ne morejo delovati. Predstavnik Norveškega odbora za pomoč Mads Gilbert je za BBC povedal, da kolegi na območju Gaze opisujejo grozljive pogoje, v katerih delajo. "Zamislite si bolnišnico s 5000 do 15.000 razseljenimi civilisti, ki je prepolna pacientov, ki potrebujejo operacijo, potem pa ugasnejo luči," je dejal za BBC in opozoril, da je zaradi izraelskega bombardiranja veliko ljudi huje poškodovanih in da zaradi stresa veliko nosečnic predčasno rojeva.

Izrael je po napadu Hamasa 7. oktobra uvedel blokado območja Gaze, kjer živi več kot dva milijona ljudi. S tem preprečuje tako dostavo hrane in drugih potrebščin in goriva, pa tudi pomoči območju, kjer je od nje odvisno več sto tisoč ljudi. Prenehal je dobavljati tudi električno energijo, tako da so sedaj tam povsem odvisni od generatorjev, ki pa za delovanje potrebujejo gorivo.

Zaradi vsesplošnega pomanjkanja in pozivov mednarodne skupnosti je Egipt nato v soboto odprl mejni prehod Rafa z območjem Gaze, preko katerega so do danes na območje prišli štirje konvoji s pomočjo. Skupno je prišlo 74 tovornjakov, medtem ko ZN opozarjajo, da bi jih za zadovoljitev potreb moralo dnevno priti sto.

Pomoč, ki so jo pripeljali danes, sta prejela palestinski Rdeči polmesec in UNRWA, poročajo tuje tiskovne agencije.

RUqJObE91Eo

ywrZ7E-v-DM

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.