STA

 |  Svet

Netanjahu / »Po končani vojni bo Izrael prevzel varnostni nadzor nad Gazo«

Znova je zavrnil prekinitev ognja, dopustil pa možnost premorov, ki bi omogočili dostavo humanitarne pomoči ali odhod talcev

Izraelski premier Benjamin Netanjahu je v ponedeljek napovedal, da bo Izrael po končani vojni s Hamasom za nedoločeno obdobje prevzel odgovornost za varnost na območju Gaze. Obenem je v pogovoru za ameriško televizijo ABC znova zavrnil prekinitev ognja, dopustil pa možnost premorov, ki bi omogočili dostavo humanitarne pomoči ali odhod talcev.

"Izrael bo, za nedoločeno časovno obdobje, prevzel celotno varnostno odgovornost," je za ABC v odgovoru na vprašanje, kdo bi moral po koncu vojne vladati na območju Gaze, dejal Netanjahu. "Ko nimamo odgovornosti za varnost, se zgodi izbruh Hamasovega terorja na ravni, kakršne si nismo predstavljali," je dodal.

V pogovoru je obenem zavrnil možnost prekinitve ognja. "Prekinitve ognja - splošne prekinitve - v Gazi ne bo brez izpustitve naših talcev," je zatrdil. "Kar pa se tiče taktičnih, manjših premorov za kako uro, to smo že imeli. Preučili bomo okoliščine, da bi omogočili prihod humanitarnih dobrin ali odhod naših talcev," je dejal.

Tako Združeni narodi kot več držav zaradi vse slabših humanitarnih razmer na območju oblegane Gaze vse intenzivneje pozivajo k prekinitvi ognja, medtem ko si ZDA prizadevajo za t. i. humanitarne premore. O "taktičnih premorih" na območju Gaze je izraelski premier v ponedeljek govoril tudi z ameriškim predsednikom Joejem Bidnom, a morebitnega dogovora niso naznanili.

"Izrael bo, za nedoločeno časovno obdobje, prevzel celotno varnostno odgovornost. Ko nimamo odgovornosti za varnost, se zgodi izbruh Hamasovega terorja na ravni, kakršne si nismo predstavljali."

Benjamin Netanjahu,
izraelski premier

V zadnjih dneh je bilo poleg tega že večkrat odprto vprašanje, kdo bi po koncu trenutne vojne vladal na območju Gaze. Iz ZDA in EU prihajajo opozorila, da to ne bo mogel biti Hamas, medtem ko ta zavrača kakršnokoli možnost, da bi se odpovedal nadzoru nad območjem, ki ga izvaja od leta 2007.

Predsednica Evropske komisije Ursula von der Leyen je sicer v ponedeljek menila, da prav tako v palestinski enklavi ne bi smelo biti dolgoročne izraelske varnostne prisotnosti.

Izrael medtem v prizadevanjih, da onesposobi Hamas, nadaljuje in ponekod še stopnjuje ofenzivo nad Gazo, ki jo je začel po napadu skrajnega palestinskega gibanja, v katerem je ta ubil 1400 ljudi, še 240 jih je zajel za talce. Mesec dni po začetku obstreljevanja, ki mu je sledila kopenska ofenziva, je po podatkih oblasti v Gazi tam umrlo že več kot 10.000 ljudi, od tega več kot 4000 otrok.

GuyDrnRMDhU

HRXM_zzBljw

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.