STA

 |  Svet

»Rešitev dveh držav je edini način za dosego miru«

Ameriški predsednik Joe Biden meni, da bi se morala Gaza in Zahodni breg sčasoma "ponovno združiti" pod palestinsko upravo

Ameriški predsednik Joe Biden meni, da bi se morala Gaza in Zahodni breg sčasoma "ponovno združiti" pod palestinsko upravo. V sobotnem mnenjskem prispevku za časnik Washington Post je Biden znova podprl rešitev dveh držav med Izraelom in Palestinci, obsodil pa je tudi nasilje nad Palestinci na Zahodnem bregu.

"Medtem ko si prizadevamo za mir, bi se morala Gaza in Zahodni breg ponovno združiti pod enotno vodstveno strukturo, v končni fazi pod obnovljeno palestinsko upravo, saj si vsi prizadevamo za rešitev dveh držav," je zapisal Biden v Washington Postu.

ZDA so podprle odziv Tel Aviva na napad na Izrael 7. oktobra, v katerem so borci skrajnega palestinskega gibanja Hamas ubili kakih 1200 ljudi, približno 240 pa jih vzeli za talce. Medtem ko število smrtnih žrtev izraelskih operacij na območju Gaze med civilisti narašča, je Washington tudi izrazil zaskrbljenost nad načinom izvajanja napadov, porajajo pa se tudi vprašanja o prihodnosti regije, ko bo Izrael dosegel svoj cilj uničenja Hamasa, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

"Medtem ko si prizadevamo za mir, bi se morala Gaza in Zahodni breg ponovno združiti pod enotno vodstveno strukturo, v končni fazi pod obnovljeno palestinsko upravo, saj si vsi prizadevamo za rešitev dveh držav."

Joe Biden,
predsednik ZDA

"Rešitev dveh držav je edini način za zagotovitev dolgoročne varnosti tako izraelskega kot palestinskega ljudstva. Čeprav se trenutno morda zdi, da ta prihodnost še nikoli ni bila bolj odmaknjena, je sedanja kriza to naredila nujnejše kot kdaj koli prej," je dejal Biden.

Izraelski premier Benjamin Netanjahu ne zavrača Bidnovega načrta, a nasprotuje temu, da bi Gazo po končanju vojaških operacij proti Hamasu predali v upravljanje palestinskim oblastem pod vodstvom predsednika Mahmuda Abasa.

Slednji je medtem večkrat dal vedeti, da je palestinska uprava, ki vlada na Zahodnem bregu, pripravljena prevzeti nadzor nad Gazo v okviru rešitve dveh držav. Palestinska uprava v Gazi sicer ni prisotna že 16 let, potem ko je tam na zadnjih volitvah leta 2006 zmagal Hamas, ki je nato prevzel nadzor nad palestinsko enklavo.

Biden je v sobotnem članku tudi zagrozil s sankcijami proti naseljencem, ki izvajajo nasilje nad Palestinci na Zahodnem bregu v času, ko v Gazi potekajo spopadi med izraelsko vojsko in Hamasom.

Kot je zapisal Biden, je v pogovorih z izraelskim vodstvom poudaril, da se mora "ekstremistično nasilje nad Palestinci na Zahodnem bregu nehati in da morajo tisti, ki izvajajo nasilje, odgovarjati".

Pri tem je opozoril, da so ZDA pripravljene sprejeti ukrepe, vključno s prepovedjo izdaje vizumov, proti "skrajnežem, ki napadajo civiliste na Zahodnem bregu", vsebino pisma povzema AFP.

Tudi predsednica Evropske komisije Ursula von der Leyen je obsodila "nesprejemljivo nasilje skrajnežev na Zahodnem bregu" in ponovila podporo EU rešitvi bližnjevzhodnega konflikta z dvema državama.

"Strinjamo se, da je treba krog nasilja prekiniti. Rešitev dveh držav je edini način za dosego miru."

Ursula von der Leyen,
predsednica Evropske komisije

"Strinjamo se, da je treba krog nasilja prekiniti. Rešitev dveh držav je edini način za dosego miru," je Von der Leyen, ki se je v Jordaniji srečala s kraljem Abdulahom II., objavila na omrežju X. Po njenih besedah bo EU sodelovala z Jordanijo, da bi zagotovila več humanitarne pomoči na območje Gaze.

Po podatkih palestinskega ministrstva v Ramali je bilo od začetka vojne med Izraelom in Hamasom na Zahodnem bregu ubitih več kot 200 Palestincev. V Gazi je bilo ubitih več kot 12.000 Palestincev, večinoma civilistov.

ZI009crtCZA

aOYh9rQcOC8

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.