STA

 |  Svet

Hrvaška / »Ni več predpogojev, da ostane na svoji funkciji, ker je na čelu največjega javnega podjetja«

Direktor Hrvatske elektroprivrede (Hep) Frane Barbarić na zahtevo hrvaškega premierja Andreja Plenkovića zapušča mesto predsednika uprave največjega javnega podjetja na Hrvaškem

Direktor Hrvatske elektroprivrede (Hep) Frane Barbarić na zahtevo hrvaškega premierja Andreja Plenkovića zapušča mesto predsednika uprave največjega javnega podjetja na Hrvaškem. Plenković je odhod Barbarića zahteval, potem ko je državno tožilstvo v petek proti njemu vložilo obtožnico zaradi nezakonite gradnje na otoku Hvar.

Barbarić je vilo v občini Jelsa na Hvaru po navedbah iz obtožnice gradil brez gradbenega dovoljenja in na zaščitenem obalnem območju. Da je tam zgradil novo vilo, za katero je pred tem trdil, da je rekonstrukcija starega objekta, za kar ne potrebuje gradbenega dovoljenja, so maja sicer razkrili mediji.

Državni inšpektorat je odločil, da mora nezakonito zgrajeno vilo porušiti, na kar se je Barbarić pritožil. Občinsko sodišče je v petek zavrnilo njegovo pritožbo, državno tožilstvo pa je proti njemu vložilo obtožnico zaradi kaznivega dejanja nezakonite gradnje, za kar mu grozi od šest mesecev do pet let zapora.

Plenković je v nedeljo sporočil, da po začetku postopka proti Barbariću zaradi nezakonite gradnje ta ne more več ostati na svoji funkciji. Zamenjavo Barbarića mora potrditi še nadzorni odbor Hepa.

"Menim, da ni več predpogojev, da ostane na svoji funkciji, ker je na čelu največjega javnega podjetja na Hrvaškem," je v nedeljo izjavil Plenković. Pri tem je poudaril, da zahteva po njegovem odhodu ni povezana s plinsko afero izpred nekaj mesecev, zaradi katere njegovo zamenjavo že ves čas zahteva opozicija.

Hep, ki ga je Barbarić vodil šest let, je namreč moral zaradi vladne uredbe o odpravi motenj na domačem energetskem trgu kupovati zemeljski plin od družbe Ina - njena lastnika sta država in madžarska skupina Mol - po ceni 47,60 evra na megavatno uro. Ko so napolnili skladišča in imeli presežke plina, so ga prodali naprej po ceni med enim centom in 34 evrov na megavatno uro. Izgube Hepa po nekaterih ocenah znašajo do 200 milijonov evrov.

Vlada je uredbo spremenila v začetku julija, tako da Hepu po novem ni več treba kupovati plina od Ine.

kB7AZXYzWKk

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.