STA

 |  Družba

Stavka zdravnikov / »Zdravniki smo v stiski tako kot pacienti«

Stavka v javnem zdravstvu bo potekala do 21. ure

Zdravniki in zobozdravniki so ob 7. uri začeli enodnevno opozorilno stavko. Na svoje zahteve ob tem opozarjajo na zborih stavkajočih. V UKC Ljubljana, kjer so se podobno kot še v več drugih bolnišnicah zbrali ob 8. uri, jih je nagovoril tudi predsednik sindikata Fides Damjan Polh. "Ponosen sem, da vidim polno dvorano. Hvala za podporo," je dejal.

"Zdravniki smo v stiski tako kot pacienti. Delamo preveč, prekomerno, smo utrujeni, zanemarjamo družine. Čas je, da umirimo naše delo," je na zboru v Univerzitetnem kliničnem centru (UKC) Ljubljana poudaril predsednik Sindikata zdravnikov in zobozdravnikov Slovenije Fides. Vlado je pozval, naj omogoči, da bodo v javnem zdravstvenem sistemu zadovoljni, da jih bo dovolj.

Čeprav so v koordinaciji zdravniških organizacij večkrat dali pobudo, po njegovih besedah niso bili uslišani. Namesto, da bi gradili sistem na novo, da bi bili partnerji odločevalcev, so ostali ob strani, je opozoril Polh.

Sicer pa Fides zaenkrat še čaka na vabilo na pogajanja. Polh je v izjavi za STA pojasnil, da so dobili obvestilo, da je vlada imenovala pogajalsko skupino za pogajanja z njimi. A kot je dodal, gre za isto pogajalsko skupno, s katero so se razšli 20. decembra, ko ni imela nobenega mandata in niso naredili nobenega koraka naprej, sestanek pa so končali po nekaj minutah. "To ne obeta nič dobrega za nadaljnje korake, nadaljnje reševanje nastale situacije," meni Polh.

"Zdravniki smo v stiski tako kot pacienti. Delamo preveč, prekomerno, smo utrujeni, zanemarjamo družine. Čas je, da umirimo naše delo."

Damjan Polh,
predsednik sindikata Fides

Delo zdravnikov med stavko poteka v okrnjeni obliki, nekateri bolniki bodo prenaročeni. A Polh zagotavlja, da bodo vsak primer pogledali in nič ne bo spregledano. Nujna zdravstvena stanja pa bodo obravnavali tako kot sicer.

Kot je pojasnil, informacije, koliko zdravstvenih storitev je bilo odpovedanih, nima. Več pa bodo lahko povedali v sredo, ko bodo opravili analizo poteka stavke. Pri tem pa je Polh poudaril, da gre za stavko, katere namen je, da se v zdravstvu nekaj premakne.

Specializant Rok Strle je ob robu zbora zdravnikov v UKC Ljubljana za medije izpostavil, da so zdravniki preobremenjeni, problem pa je najti tudi menjave in koristiti bolniški stalež. "Butasto se počutiš, ker opozarjaš na stvari, ki so določene z zakonom," je poudaril.

Strle je še dodal, da pri stavki ne gre le za zdravnike, pač pa da so v zadnjem času dale odpoved tudi nekatere medicinske sestre, ki jih bo težko nadomestiti.

Glavni razlog za zdravniško stavko, ki so jo v Fidesu napovedali 18. decembra, je neuresničitev vladnih zavez iz že podpisanih sporazumov. Gre za zamik pri oblikovanju plačnega stebra za zdravstvo, s katerim naj bi uredili specifike dela zaposlenih v zdravstvu, tudi zdravnikov, delu in zahtevnosti zdravstvenih poklicev pa naj bi bila prilagojena tudi plačna lestvica. Prav tako zahtevajo odpravo plačnih nesorazmerij, ki so nastala po posegu v plačni sistem, ko so se plače zvišale mladim zdravnikom, starejšim pa ne toliko.

Civilna iniciativa Glas ljudstva, ki se z zdravniško stavko ne strinja, pa bo popoldne v središču Ljubljane pripravila drugo t.i. opozorilno stavko pacientov. Predstavnik iniciative Dušan Keber je odločitev zdravnikov in zobozdravnikov za stavko označil kot neutemeljeno in neetično, saj so se ob vseh ugodnostih, ki so jih izpogajali v preteklosti, čakalne dobe podaljšale.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.