STA

 |  Svet

Tožba proti Izraelu zaradi genocidnih dejanj nad Palestinci

Na Meddržavnem sodišču (ICJ) bo v četrtek in petek javna obravnava v tožbi Južne Afrike, ki Izrael obtožuje genocidnih dejanj nad Palestinci med tri mesece trajajočo vojno s Hamasom v Gazi

Protest v podporo Palestini na Trgu republike v Ljubljani leta 2021

Protest v podporo Palestini na Trgu republike v Ljubljani leta 2021
© Gašper Lešnik

Na Meddržavnem sodišču (ICJ) bo v četrtek in petek javna obravnava v tožbi Južne Afrike, ki Izrael obtožuje genocidnih dejanj nad Palestinci med tri mesece trajajočo vojno s Hamasom v Gazi. Južna Afrika bo svoje argumente v palači miru v Haagu predstavila v četrtek, Izrael pa v petek.

Južna Afrika v tožbi, ki jo je vložila konec decembra lani, Izraelu očita kršenje konvencije o preprečevanju in kaznovanju zločina genocida ter izvajanje genocidnih dejanj proti palestinskemu ljudstvu v Gazi. V tožbi je Pretoria med drugim navedla, da Izrael deluje z namenom uničenja Palestincev v Gazi kot dela širše palestinske nacionalne, rasne in etnične skupine.

Javno zaslišanje v četrtek in petek bo potekalo o zahtevi Južne Afrike za uvedbo začasnih ukrepov, ki jih lahko sprejme sodišče. Med drugim je Južna Afrika sodišče pozvala, naj odredi ustavitev izraelske ofenzive v Gazi, sprejetje ukrepov za preprečitev genocida nad Palestinci, ustavitev prisilnega razseljevanja prebivalcev Gaze ter zagotavljanje dostopa do humanitarne pomoči.

Južna Afrika je sodišče pozvala, naj sprejme začasne ukrepe za "zaščito pred nadaljnjo, hudo in nepopravljivo škodo" palestinskemu ljudstvu in zagotovi, da bo Izrael spoštoval svoje obveznosti v skladu s konvencijo ZN o genocidu.

Pretoria pri tem navaja, da se zaveda "posebne teže odgovornosti" pri obtožbi Izraela. Vendar poudarja, da noben napad ne more upravičiti domnevnih kršitev konvencije in da ima Izrael kot podpisnik obveznost, da prepreči genocid.

Izrael se je na obtožbe odzval z zgroženostjo in jih zavrnil. Premier Benjamin Netanjahu je minuli teden dejal, da je Izrael v vojni v Gazi pokazal "moralo brez primere", poroča AFP.

Tožbo Južne Afrike glede genocida v Gazi so minuli teden zavrnile tudi ZDA. Tiskovni predstavnik sveta za nacionalno varnost ZDA John Kirby je tožbo označil za kontraproduktivno in neutemeljeno. Da ZDA v Gazi ne vidijo dejanj, ki bi jih lahko opisali kot genocidna, je dejal govorec State Departmenta Matthew Miller, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Večina zahodnih držav do zdaj ni oblikovala jasnega stališča do južnoafriške tožbe. Slovenija na tožbo gleda z velikim zanimanjem, je v ponedeljek na Radiu Slovenija dejal vodja slovenske misije v Varnostnem svetu ZN Samuel Žbogar. Tožbo je označil za pomembno, več pa bo Slovenija povedala po prvi obravnavi pred Meddržavnim sodiščem.

Gibanje za pravice Palestincev medtem Slovenijo poziva, naj se tožbi pridruži, njihovemu pozivu se je pridružilo tudi več slovenskih kulturnikov.

ICJ, najvišji sodni organ ZN, odloča o sporih med državami in se pogosto zamenjuje z Mednarodnim kazenskim sodiščem (ICC), prav tako s sedežem v Haagu, ki preganja vojne zločine posameznikov. Čeprav so odločitve ICJ za države zavezujoče in se nanje ni mogoče pritožiti, pa sodišče svojih sodb ne more uveljaviti oziroma ne more prisiliti države, da jih izvaja.

ICJ je na primer Rusiji mara 2022 odredil, naj nemudoma ustavi invazijo na Ukrajino. Sodišče bi teoretično lahko odredilo Izraelu, naj ustavi napad, vendar je malo verjetno, da bi Izrael sodbo upošteval, poroča AFP.

zfgh2GeaDGk

UGLJzEAUZbo

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.