KC, STA

 |  Svet

Ogrožena oskrba z vodo za več sto milijonov ljudi

Taljenje snežne odeje

Ledenik na Marmoladi (Val di Fassa)

Ledenik na Marmoladi (Val di Fassa)
© Wallpaper Flare

Naraščanje povprečnih temperatur zemeljskega površja ima izrazit vpliv na taljenje snežne odeje, kar predstavlja ključno grožnjo za oskrbo s svežo vodo na severni polobli, opozarja nedavna študija ameriške univerze Dartmouth, objavljena v sredo. To še posebej velja za kritična območja, kot je porečje Donave, ki vključuje tudi Slovenijo. 

Natančna merjenja vpliva globalnega segrevanja na snežno odejo so zapletena zaradi kompleksnih interakcij med temperaturo in padavinami. Kljub temu so raziskovalci z univerze Dartmouth v svoji študiji poudarili, da se morajo območja, ki so odvisna od taljenja snega za oskrbo z vodo, pripraviti na prihodnost, kjer snežna odeja ne bo več tako zanesljiv vir. 

Raziskovalci so analizirali štiri desetletja podatkov o padavinah in snežni odeji na severni polobli, še posebej v marcu, ko se sneg začne taliti in prispeva k vodnim virom. Ugotovili so, da je približno 80 odstotkov snežne odeje na dovolj hladnih območjih, da je odporna na naraščajoče temperature. Preostalih 20 odstotkov pa se nahaja v regijah, kjer že majhno povišanje temperature lahko povzroči obsežno taljenje snega.

Podatki kažejo, da se je v jugozahodnih in severovzhodnih delih ZDA ter v srednji in vzhodni Evropi v zadnjih desetletjih vsako desetletje snežna odeja zmanjševala za 10 do 20 odstotkov. V porečjih reke Mississippi v ZDA in Donave v Evropi, kjer živi 84 oziroma 92 milijonov ljudi, se je količina izvirske vode zaradi izgube snežne odeje zmanjšala za med 30 in 40 odstotkov. Eden od avtorjev študije, Alexander Gottlieb, je opozoril, da pričakujejo, da bodo ta območja do konca stoletja marca skoraj brez snežne odeje. 

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.