KC, STA

 |  Svet

»Spremenili so se volivci, spremenil se je pogled na svet«

Slovenska skupnost je izvolila novega predsednika, odvetnika Damijana Terpina, obenem pa je bila za tajnico stranke prvič izvoljena ženska, in sicer Fulvia Premolin

Politična stranka Slovenska skupnost (SSk) v Italiji izvolila je na 16. deželnem kongresu izvolila novo vodstvo. Stranka Slovencev v Italiji, ki se je prvič sestala 24. maja leta 1975 je za novega vodjo izbrala odvetnika Damijana Terpina, ki bo nasledil dozdajšnjega deželnega predsednika Petra Močnika, ki je bil na dotični poziciji kar 38 let.

Politična tajnica stranke pa bo zdaj prvič ženksa, in sicer Fulvia Premolin, ki je nasledila dosedanjega tajnika in trenutnega župana občine Devin Nabrežina (Italija), Igorja Gabrovca.

Novega predsednika zanima ponovno vzpostavljanje stikov, ki jih je stranka nekoliko zanemarila v zadnjih letih. Še posebej si želi obnoviti povezave z italijanskimi strankami v Rimu, s Francozi v dolini Aoste, koroškimi Slovenci in institucijami v Sloveniji. Terpin poudarja pomen utrjevanja odnosov, da stranka ne bo izolirana, ter načrtuje obnovo vezi s ključnimi zavezniki.

"V našem statutu je zapisano, da je tajnik odgovoren za politiko stranke, predsednik ima bolj predstavniško vlogo. Vidim svojo funkcijo v tem, da moramo kot Slovenska skupnost ponovno vzpostaviti kontakte, ki smo jih zadnja leta zanemarili. Ne samo na lokalni ravni, temveč predvsem z italijanskimi strankami v Rimu. Z Južno tirolsko ljudsko stranko, ki je naša največja zaveznica, s francozi v Dolini Aoste in Koroškimi Slovenci, predvsem pa s strankami v Republiki Slovenije in institucijami, ki so se ravnokar pred enim letom zamenjale. Te odnose je treba utrditi. Nekaj kompetenc na tem področju mislim, da imam in lahko pripomorem k temu, da bo stranka bolj povezana in ne izolirana," je Terpin dejal za RAI Furlanija Julijska Krajina.

"Izvoljena sem bila za županjo občine Doline (Trst, Italija), tudi tam sem bila prva ženska in tokrat tudi. Zgleda, da res prihaja čas žensk in sem res zadovoljna, da sem del tega časa," pa je prav tako za RAI dejala Fulvia Premolin.

Na kongresu so izvolili tudi podpredsednico Franco Padovan ter podtajnika Miho Corena iz videmske pokrajine.

Kot poroča Primorski dnevnik, stranka kljubuje izzivom in potrebuje novo vodstvo, ki bo stranko opremilo z orodji za delovanje v sodobni družbi. Poudarjajo potrebo po privabljanju volivcev, zlasti mladih, in razvoju politike, ki spodbuja izobraževanje in ohranja stik z ljudmi. 

"Mi nimamo velikega vpliva, ampak moramo biti pripravljeni, če bo prišlo do spremembe volilnega zakona v deželi, o čemer se že govori, a o tem bodo odločale večinske stranke."

Marko Pisani,
deželni svetnik SSk

Izvoljeno vodstvo se zavzema za ohranjanje vrednot strpnosti in vključevanja v času naraščajoče nestrpnosti. 

Marko Pisani, trenutni deželni svetnik SSk, ki zastopa stranko v deželnem svetu Furlanije Julijske Krajine, je na kongresu izpostavil, katere bi morale biti nove smernice stranke v naslednjih letih, saj se je politika in njeno delovanje bistveno spremenila, prav tako pa tudi položaj slovenske manjšine ob spremembi državnega in deželnega volilnega zakona.

"Težko bi izpostavil eno spremembo in res je, da se je v osmih letih veliko spremenilo, politična slika, realne danosti in zaradi tega je 16. kongres bistvenega pomena za našo stranko. Spremenili so se volivci, spremenil se je pogled na svet in zaradi tega moramo iti tudi po tej poti naprej in z novimi pogledi. Za stranko in za celotno slovensko narodno skupnost v Italiji je v tem trenutku važnega pomena volilni zakon, na državni in deželni ravni. Mi nimamo velikega vpliva, ampak moramo biti pripravljeni, če bo prišlo do spremembe volilnega zakona v deželi, o čemer se že govori, a o tem bodo odločale večinske stranke," je za RAI dejal Pisani. 

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.