Logar simulira vlogo predsednika vlade

Začenja z regijskimi obiski

Anže Logar

Anže Logar
© Luka Dakskobler

Vlade republike Slovenije redno izvajajo regijske obiske, da bi s tem pokazale zanimanje za regionalni razvoj in pripadnost decentralizaciji. Eden zadnjih je bil obisk Golobove vlade v Savinjski regiji prejšnjega oktobra. Pred tem je septembra 2023 obiskala koroško regijo.

Očitno se bomo morali navaditi, da izvaja vaje v simulaciji videza predsednika vlade tudi Anže Logar s svojo Platformo sodelovanja. Njegova psihopolitična taktika je že ves čas, odkar ustvarja svoje politično gibanje, dovolj premetena in zvita: ustvariti mora čim močnejšo predstavo, da je na političnem parketu pomemben ali celo najpomembnejši igralec v državi. Pri tem ima nekaj smole, ker njegove teatrske zamisli resno ogrožata kar dve okoliščini, saj trenutno ni na vidiku parlamentarnih volitev, hkrati pa mora ustvarjati vtis brezbrižnosti in se kot poslanec SDS do konca sprenevedati, da mu zanje sploh ni mar. Zato nenehno zanika, da bi imel ambicijo ustanoviti stranko.

© POP TV / In MEDIA RES

Piarovska domislica

Njegova druščina je »začela z regijskimi obiski«, tokrat na Gorenjskem, med njimi poslanka Eva Irgl in Jernej Pikalo in Mitja Čander, kar je očitno nekakšna ministrska zasedba, Obiskala je občine, kot so Bohinjska Bistrica, Bled, Jesenice, Tržič. Kasneje se je šef društva Platforma sodelovanja zahvalil še podjetju M-Sora in županom občin Naklo, Šenčur, Cerklje na Gorenjskem, Preddvor, Škofja Loka in Žiri za njihovo gostoljubje. Kot pravi, so v pogovorih z župani in podjetniki ugotavljali, da vse pesti »predvsem počasnost pri umeščenju objektov v prostor in neodzivnost birokracije«. Razen tega podjetniki poudarjajo nujnost oblikovanja posebne politike glede zagotavljanja ustreznih kadrov, demografije in davkov.

Zakaj ga sprejemajo v avdienco in v kakšni meri jim sploh neko društvo, kar Platforma sodelovanja formalnopravno je, lahko pomaga, da bi se z njim morali sestajati, je intrigantno vprašanje, s katerim si Logar verjetno ne beli glave, saj z obiski le spretno gradi svoj politični vpliv med župani in gospodarstveniki. Piarovska domislica z regijskimi obiski je bila opremljena s skrbno izbranimi estetiziranimi fotografijami po izdelanem scenariju; prostora za spontanost ni. Na eni od njih sam pozira z rdečim telefonom v roki in s širokim nasmeškom na ustih.

Po svojem bistvu je režija regijskih obiskov bila propagandna in nas še bolj utrjuje v prepričanju, da je vse okoli njegove Platforme sodelovanja zvita in pretkana igra s kar nekaj težavami politične in moralne narave. Pričakovali bi, da regije obiskujejo politiki v predvolilni kampanji, vendar ne njegovega staža: Logar je vendar še vedno zgolj Janšev poslanec, podobno kot njegova kolegica Irgl. Je potemtakem vse to kampanja SDS, o čemer že nekaj časa ugibamo? Če je že njegov šef nedavno ustanovil vlado v senci in določil ministre, zakaj ne bi njegov poslanec hlinil nalog predsednika vlade?

Logarjeva četica na obisku v gorenjski regiji: kako hliniti, da si premier?

Logarjeva četica na obisku v gorenjski regiji: kako hliniti, da si premier?
© Facebook / IN MEDIA RES

Spet zanikal, da ustanavlja stranko

Zapisi Janševih portalov (Nova24, Politikis itd.) so bili tokrat neverjetno prijazni in oglaševalsko ubrani; popolnoma nič takšni, kot smo jih navajeni razbirati iz nekaterih ultimatov njegovega političnega botra v zadnjih mesecih. Vprašati bi se celo morali, ali je želja po mimikriji popustila in je Janševa zahteva, da se Logar loči od gnezda, ustanovi svojo stranko in se pozicionira na politični zemljevid, že preteklost?

Logar je v prispevku POP TV znova zanikal, da ustanavlja stranko, s čimer že od samega začetka ustvarja zgolj medijski suspenz in s tem zvito generira neskončno spraševanje medijev in javnosti, kdaj in kako se bo to dejanje zgodilo. Morda bi ga morali novinarji sabotirati in mu zastaviti nasprotno vprašanje, recimo: »Gospod Logar, danes nam še niste povedali, da ne ustanavljate stranke. Bi nam lahko zaupali, kdaj je naslednjič ne boste ustanovili?«

Razen tega opravlja mazohistično ugibanje, kdaj jo bo, posebno »distrakcijsko« vlogo: če se sprašujemo, kdaj se lahko to zgodi, pozabljamo na dejstvo, da bo njegova stranka tesno sodelovala z Janševo in prejkone vodila novo vlado, če politična levica ne najde novega rešitelja. »Odločitev naj bi sprejel na podlagi odzivov s terena,« se je izvijal tokrat.

Potem je sledila formulacija, da se »temu vprašanju želijo izogniti«. Zakaj? Svoje standardno izogibanje so tokrat formulirali takole: »Ker so se skupno odločili, da želijo delati na vsebini, in v tem trenutku ni nikogar med njimi, ki bi se ukvarjal s čimerkoli drugim kot s pripravo vsebinske podlage«. Je pa Logar zaupal, da se njegovo društvo evropskih volitev ne bo udeležilo in tudi ne bo nikogar iz odbora na drugih kandidatnih listah.

Omenjeni prispevek novinarja Žige Bonča za POP TV lahko štejemo za problemski in skeptičen, zapisi Janševih strankarskih portalov so bili neproblemski, večina medijev pa o vsem sploh ni poročala.

Halo, je kdo tam? Logarjevi na regijskem obisku na Gorenjskem

Halo, je kdo tam? Logarjevi na regijskem obisku na Gorenjskem
© Facebook / IN MEDIA RES

Zakaj je Logarjevo mimikretično postopanje neetično

Poslanec SDS je tokrat s svojo domislico obiska regij zgolj nadgradil svoje neetično početje: da ustanavlja svoj politični projekt in s tem sedi na dveh stolčkih, smemo šteti za zlorabo zaupanja volivcev SDS, ki so za njega volili in mu omogočili poslanski sedež. Če njegova spremljevalca, politolog Jernej Pikalo in direktor Beletrine Mitja Čander, igrata prihodnja ministra na obisku v podjetniških halah, lahko to morda štejemo za njuni prostočasni aktivnosti, nekaj drugega pa je, če državljanke in državljani spremljamo maškarado poslancev. To ustvarja občutek zavajanja volivcev, ki imajo pravico zahtevati, da ti zastopajo njihove interese in ne zgolj skrbijo za svojo dobrobit v alternativnih političnih projektih, katerih izvedbo cela leta skrivajo.

V tem smislu ima Janša, če bi mu že verjeli, popolnoma prav: nepoštenost in prikrivanje načrtov v škodo obstoječi stranki sta nedopustna, zloraba zaupanja volivcev in končno norčevanje iz vseh državljanov pa predstavljata zanikanje politične kulture, v kateri imata poštenost in integriteta delovanja osrednje mesto. Kaj lahko pričakujemo naslednjič, ko se bodo obiski regij končali? Obisk britanskega kralja Karla III. v bolnišnici ali morda papeža Frančiška v Vatikanu?

Logar je zato predvsem odvisen od prepričljivosti svojega blefa v ustvarjanju fantazme, da ravna skrajno pošteno in zainteresirano za družbeni blagor. S tem mu uspeva intenzivneje zamaskirati dejstvo, da predvsem spretno zavaja svoje volilno telo. Ker pa so ljudje neskončno naivni in dovzetni za politični teater, mu kaže kar dobro: tudi po zadnji Mediani vodi v priljubljenosti med vsemi politiki v državi.

**Avtorjev komentar je bil najprej objavljen na spletnem blogu IN MEDIA RES**

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.