STA

 |  Svet

Rusija ustavila uvoz banan in rož

Rusija je ustavila uvoz banan in rož iz Ekvadorja. Kot razlog je navedla, da so v pošiljkah našli škodljivce, vendar je odločitev sprejela po tem, ko je Ekvador dosegel dogovor z ZDA, v okviru katerega bo Ukrajina dobila sovjetsko vojaško opremo.

Rusija je danes začasno ustavila uvoz banan in rož iz Ekvadorja. Kot razlog je navedla, da so v pošiljkah našli škodljivce, vendar je odločitev sprejela po tem, ko je Ekvador dosegel dogovor z ZDA, v okviru katerega bo Ukrajina dobila sovjetsko vojaško opremo te južnoameriške države.

Ekvadorski predsednik Daniel Noboa je 10. januarja sporočil, da je sprejel ponudbo ZDA o zamenjavi sovjetske vojaške opreme za sodobno ameriško orožje v vrednosti okoli 185 milijonov evrov. Washington je pri tem pojasnil, da bodo ekvadorsko vojaško opremo podarili Ukrajini za pomoč v boju z ruskimi silami, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Dogovor je razjezil Moskvo. Tiskovna predstavnica ruskega zunanjega ministrstva Marija Zaharova je minuli teden obtožila Ekvador, da je pod "močnim pritiskom zunanjih zainteresiranih strani" sprejel nepremišljeno odločitev. Zatrdila je, da ima Quito pogodbeno obveznost, da brez privolitve Moskve tretji strani sovjetske opreme ne more dati. Noboa je to zavrnil z besedami, da imajo do tega vso pravico, saj gre za "ostanke".

Ruska služba za veterinarski in fitosanitarni nadzor Rosselkhoznadzor je danes sporočila, da je petim ekvadorskim izvoznikom začasno preklicala dovoljenja za izvoz banan in rož, ker so odkrili škodljivce.

Po poročanju ruskih medijev devet od desetih banan v Rusiji uvozijo iz Ekvadorja. Država je tudi ena največjih svetovnih izvoznic rož, predvsem vrtnic.

Od začetka napada na Ukrajino pred skoraj dvema letoma si Moskva prizadeva okrepiti gospodarske in diplomatske vezi z globalnim jugom, vključno z južnoameriškimi in afriškimi državami, zlasti zato, da bi se izognila zahodnim sankcijam.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.