STA

 |  Svet

Putin / »Rusije se ne da poraziti«

Ameriški konservativni novinar Tucker Carlson je opravil več kot dveurni pogovor z ruskim predsednikom Vladimirjem Putinom

Ruski predsednik Vladimir Putin je v četrtek objavljenem intervjuju s spornim ameriškim voditeljem Tuckerjem Carlsonom dejal, da mora Zahod razumeti, da je Rusijo v Ukrajini nemogoče premagati. Je pa zavrnil možnost ruskega napada na Poljsko ali Latvijo in nakazal možnost dogovora o izpustitvi novinarja Evana Gershkovicha.

Intervju nekdanjega voditelja televizije Fox News je bil objavljen tik pred drugo obletnico ruske invazije na Ukrajino, gre pa za prvi intervju na štiri oči s Putinom, ki ga je opravil nekdo iz zahodnih medijev po letu 2019.

Vendar je Carlson, ki je blizu bivšemu predsedniku ZDA Donaldu Trumpu, postavil le malo težkih vprašanj in večinoma poslušal, medtem ko ga je voditelj Kremlja poučeval o svojih pogledih na rusko zgodovino in prikazoval državo kot žrtev zahodnih zarot in prevar.

Putin je v pogovoru, ki ga povzemajo tuje tiskovne agencije, zagovarjal svojo odločitev o napadu na Ukrajino februarja 2022 in sporočil Zahodu, da naj se zaveda, da Rusije tam ni mogoče premagati.

"Do zdaj je bilo slišati razburjenje in kričanje o povzročitvi strateškega poraza Rusiji na bojišču. Zdaj pa očitno prihajajo do spoznanja, da je to težko doseči, če je sploh mogoče. Po mojem mnenju je to nemogoče," je dejal.

Ameriškemu kongresu, kjer Trumpovi republikanci ovirajo nadaljevanje pomoči Ukrajini, pa je sporočil, da se vojna lahko konča, če Američani Ukrajini več ne bodo dostavljali orožja.

"Poljska, Latvija ali kaj drugega nas ne zanima. Zakaj bi to storili? Preprosto nimamo nobenega interesa."

Vladimir Putin,
ruski predsednik

Na vprašanje, ali bi morebitna Trumpova zmaga na ameriških volitvah kaj spremenila, je Putin odgovoril, da ne, ker da ne gre za voditelje ampak ameriško politiko.

Na vprašanje, ali bi Moskva razmišljala o napadu na druge države v regiji - članici Nata Poljsko in Latvijo - ali na splošno na evropski celini, je Putin odgovoril, da to ne pride v poštev.

"Poljska, Latvija ali kaj drugega nas ne zanima. Zakaj bi to storili? Preprosto nimamo nobenega interesa," je dejal Putin in dodal, da bi do vojne s Poljsko lahko prišlo le, če bi Poljska napadla Rusijo.

Putin je še nakazal, da je mogoče doseči dogovor glede zaprtega novinarja časnika Wall Street Journal Evana Gershkovicha. "O določenih pogojih se pogovarjamo prek posebnih služb," je dejal, hkrati pa vztrajal, da je novinar vohun, kar časopis in ameriška vlada odločno zanikata.

Carlson Putina ni izzval glede njegovega odnosa s Trumpom, ki je Putina večkrat javno hvalil in ni obsodil invazije na Ukrajino. Biden je Putina označil za vojnega zločinca.

VZL-EwUiA9I

II-MSaG7Mo8

fOCWBhuDdDo

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.