STA

 |  Svet

Ameriški senat podprl nadaljevanje postopka za pomoč Ukrajini

Senat je tako odpravil zadnjo pomembno proceduralno oviro na poti do glasovanja o sprejetju pomoči, ki bi lahko potekalo v prihodnjih dneh

Vodja senatne večine Chuck Schumer

Vodja senatne večine Chuck Schumer
© Gregory Hauenstein / Flickr

Ameriški senat je v nedeljo na proceduralnem glasovanju s 67 glasovi proti 27 podprl nadaljevanje zakonodajnega postopka za sveženj pomoči tujini, ki vključuje 60 milijard dolarjev za Ukrajino, poročajo tuje tiskovne agencije.

Senat je tako odpravil zadnjo pomembno proceduralno oviro na poti do glasovanja o sprejetju pomoči, ki bi lahko potekalo v prihodnjih dneh. Končno glasovanje o predlogu zakona o zunanji pomoči bo po poročanju tujih tiskovnih agencij verjetno potekalo sredi tedna.

Sveženj v vrednosti 95 milijard dolarjev vključuje sredstva za boj Izraela proti palestinskemu islamističnemu gibanju Hamas in za Tajvan, levji delež pa je namenjen Ukrajini za obnovo zalog streliva, orožja in drugih ključnih potreb v vojni proti Rusiji.

Glasovanje v senatu ob koncu tedna je neobičajno, nedeljsko zasedanje pa je sovpadalo tudi s finalom lige ameriškega nogometa NFL. "Ne spomnim se, kdaj je senat zadnjič zasedal v nedeljo na Super Bowl, a kot sem govoril že ves teden, se bomo s tem zakonom ukvarjali, dokler delo ne bo končano," je pred glasovanjem dejal vodja senatne večine Chuck Schumer.

Vodja republikancev v senatu Mitch McConnell pa je pred nedeljskim glasovanjem okrcal tiste, ki po njegovih besedah ne upoštevajo globalnih interesov ZDA in negodujejo zaradi mednarodnih obveznosti ZDA. "Vodilna vloga ZDA je pomembna. In to je zdaj pod vprašajem," je poudaril.

"Ne spomnim se, kdaj je senat zadnjič zasedal v nedeljo na Super Bowl, a kot sem govoril že ves teden, se bomo s tem zakonom ukvarjali, dokler delo ne bo končano."

Chuck Schumer,
vodja senatne večine

Nadaljevanje postopka za pomoč tujini je v nedeljo podprlo tudi 18 republikanskih senatorjev, čeprav jih je njihov najverjetnejši kandidat na predsedniških volitvah Donald Trump večkrat pozval, naj ne odobrijo pomoči Ukrajini. Poleg tega je na družbenih medijih poudarjal, da bi morale ZDA pomoč tujini namenjati v obliki posojil, ne daril.

Ameriška pomoč tujini je zašla v slepo ulico, ker senat v sredo ni potrdil kompromisnega zakonskega predloga o pomoči tujini, ki je vključeval tudi ukrepe za zaščito meje med ZDA in Mehiko pred priseljenci. Štiri mesece trajajoča zahtevna pogajanja o pomoči tujini so propadla, ker predlog zakona po mnenju republikancev ni bil dovolj obsežen za omejevanje migracij. Proti je glasovalo tudi pet demokratov, ki zavračajo zaostrovanje politike do migrantov.

V četrtek je senat naredil korak naprej in privolil, da bo preučil besedilo zakona.

Če bo senat pomoč tujini naposled potrdil, bo moral predlog zakona sprejeti še predstavniški dom. Tam imajo tesno večino republikanci. Nekateri desničarski republikanci so že napovedali, da bodo glasovali proti nadaljnji ameriški pomoči Ukrajini.

3UIulujKviI

k-RsH8eTdAw

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.