STA

 |  Svet

Selitvene vrste živali po celem svetu so ogrožene

Vsaki peti selitveni vrsti grozi izumrtje, pri 44 odstotkih selitvenih vrst pa opažajo upad populacije

Selitvene vrste živali po celem svetu so ogrožene, je razvidno iz danes objavljenega poročila sekretariata Konvencije ZN o varstvu selitvenih vrst prosto živečih živali (CMS). Vsaki peti selitveni vrsti grozi izumrtje, pri 44 odstotkih selitvenih vrst pa opažajo upad populacije, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Poročilo o oceni stanja selitvenih vrst živali je pod drobnogled vzelo 1189 vrst po celem svetu, od slonov, želv do galebov, ki so na seznamu CMS. Med ogroženimi vrstami so med drugim stepski orel, egiptovski jastreb in dvogrba kamela. Med bolj ogroženimi so tudi selitvene vrste rib - kar 97 odstotkov vseh vrst rib, ki so na seznamu CMS, grozi izumrtje. V poročilu so izpostavili le 14 vrst, pri katerih so opazili izboljšanje razmer, med njimi sta orel belorepec in kit grbavec.

Odkrili so tudi 399 selitvenih vrst živali, ki veljajo za ogrožene, a zaenkrat niso na seznamu CMS. Ta sicer vključuje vrste, ki so jih države podpisnice prepoznale kot vredne zaščite. Skupno pa so v poročilu podali informacije o še več kot 3000 selitvenih vrstah, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Avtorji poročila predvsem opozarjajo na odgovornost ljudi, saj so zaradi uničevanja naravnih habitatov, lova in onesnaževanja ogrožene številne vrste. Selitvene vrste ogrožajo tudi podnebne spremembe, ki vplivajo na migracijske poti in časovnico migracij.

"Ugotavljamo, da je sam pojav migracij ogrožen," je za AFP povedala izvršna sekretarka CMS Amy Fraenkel.

"Današnje poročilo navaja dokaze, da netrajnostne človeške dejavnosti ogrožajo prihodnost selitvenih vrst."

Inger Andersen,
vodja Programa ZN za okolje (UNEP)

Selitvene vrste se pogosto zanašajo na zelo specializirana mesta, kjer se hranijo in parijo, njihova potovanja med temi mesti pa lahko presegajo mednarodne meje in celo celine. Med ikoničnimi vrstami, ki opravljajo najbolj nenavadna potovanja po planetu, so metulj monarh, kit grbavec in želva glavač.

"Današnje poročilo navaja dokaze, da netrajnostne človeške dejavnosti ogrožajo prihodnost selitvenih vrst," je dejala vodja Programa ZN za okolje (UNEP) Inger Andersen.

Poročilo je bilo objavljeno ob začetku srečanja 130 držav podpisnic - med katerimi sicer ni ZDA, Kitajske, Kanade in Rusije - na konferenci v Samarkandu v Uzbekistanu, ki bo potekala do sobote.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.