STA

 |  Družba

Razbijanje stereotipov, ki so škodljivi za družbo

Preseganju stereotipov o ženskih in moških poklicih ob mednarodnem dnevu žensk in deklet v znanosti

Ob mednarodnem dnevu žensk in deklet v znanosti so danes na Kongresnem trgu v Ljubljani odprli razstavo študentov z naslovom Dekleta v znanosti, tehnologiji, inženiringu in matematiki. Rektor ljubljanske univerze Gregor Majdič je ob odprtju izrazil upanje, da bodo z akcijo pripomogli k preseganju stereotipov o ženskih in moških poklicih.

Razstavo, ki je del akcijskega načrta promocije enakosti spolov, so pripravili študentke in študenti Naravoslovnotehniške fakultete Univerze v Ljubljani. Namenjena je predvsem spodbujanju deklet, da se odločijo za študij naravoslovja in tehnike pa tudi ozaveščanju družbe, kako pomembno je, da si mladi ljudje ne glede na spol v znanosti in raziskovanju najdejo priložnosti, da gojijo svojo ustvarjalnost, razvijajo svoje potenciale in prispevajo k družbenemu razvoju, so zapisali na univerzi.

Del akcije so poleg razstave tudi plakati, ki bodo razposlani po srednjih šolah, svetovalnih referatih in na naravoslovnotehniško fakulteto s priporočilom, da še posebej v času informativnih dnevov vabijo dekleta, da postanejo študentke naravoslovnih in tehniških smeri. Poleg tega se univerza aktivno pridružuje pobudi evropske komisije, da se pripravi manifest o vključevanju deklet in žensk v znanost, je pojasnila prorektorica za študijske in študentske zadeve in koordinatorica projekta Ksenija Vidmar Horvat.

Rektor je ob odprtju razstave poudaril, da si na univerzi prizadevajo biti vključujoče okolje in vsem, ne glede na spol, omogočiti, da se vključujejo na vsa področja njihovega delovanja. "S tem pripomoremo k razbijanju stereotipov, ki so še kar prisotni in škodljivi za družbo," je pojasnil.

"Na nekaterih tehniških fakultetah imamo še vedno do 90 odstotkov vpisa fantov. S tem izgubljamo polovico potenciala celotne družbe v teh poklicih."

Ksenija Vidmar Horvat,
prorektorica za študijske in študentske zadeve in koordinatorica projekta 

"Na nekaterih tehniških fakultetah imamo še vedno do 90 odstotkov vpisa fantov. S tem izgubljamo polovico potenciala celotne družbe v teh poklicih," je izpostavil.

Omenil je, ima Univerza v Ljubljani dolgo tradicijo glede razbijanja stereotipov. Postavlja se s prvim doktoratom, ki ga je z raziskovanjem na področju znanosti, tehnologije, inženiringa in matematike prejela Ana Mayer Kansky. Številnost ženskih strokovnjakinj dokazuje tudi akcija Inženirka leta.

EU štipendira mlade znanstvenice in znanstvenike z mehanizmom, ki se imenuje po nobelovki na tem področju Marie Sklodowski Curie. Ženska imena so na seznamih svetovnih patentov in izumov. Med drugim je prvi računalniški program napisala ženska, prav tako je ženska razvila prvo krožno žago. Kljub temu je v 21. stoletju v znanosti še vedno skromno število žensk. V Evropski uniji (EU) je 52 odstotkov prebivalstva žensk, v znanstveni skupnosti pa so glede na moško populacijo udeležene z manj kot tretjinskim deležem. V tehniških vedah in inženirstvu je le slabih 18 odstotkov profesoric z najvišjim nazivom. Razlogi za majhen odstotek so kompleksni, od zgodovinskih, socialnih, kulturnih do zasebnih.

Razstava bo na Kongresnem trgu pred univerzo na ogled do začetka marca.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.