Borut Mekina

 |  Politika

Zakaj nova meritev stavbe na Litijski cesti kaže večjo kvadraturo?

Upanje, da bo novi geodet izmeril drugačno in sicer manjšo površino stavbe na Litijski ulici v Ljubljani, ki jo je konec decembra kupilo ministrstvo za pravosodje, je očitno splavalo po vodi

Upanje, da bo novi geodet izmeril drugačno in sicer manjšo površino stavbe na Litijski ulici v Ljubljani, ki jo je konec decembra kupilo ministrstvo za pravosodje, je očitno splavalo po vodi. Po fiasku z nakupom nove sodne stavbe so na ministrstvu za pravosodje namreč s prodajalcem Sebastjanom Vežnaverjem sklenili aneks k pogodbi, v katerem so se dogovorili, da bo ministrstvo pridobilo novo izmero površine stavbe. Seveda v upanju, da bo nova meritev pokazala nižjo kvadraturo in bo na tej podlagi prodajalec vrnil nekaj kupnine. A se to ne bo zgodilo. 

Branko Kovač, pooblaščeni inženir geodezije, njegovo cenitev in izvedensko mnenje je danes objavilo ministrstvo, je namreč izračunal, da stavba nima 5126,9 kvadratna metra površine, kot piše v kupoprodajni pogodbi, ampak kar 6258,3 kvadratna metra. Je torej ministrstvo za pravosodje dejansko sklenilo dober posel in je bila vsa afera nepotrebna? Sodeč po Kovačevem poročilu povečanje kvadrature žal ne gre na račun kakorkoli uporabnih poslovnih prostorov, ampak predvsem na račun na novo odkritih prostorov, v katere prejšnji cenilec iz podjetja Harco d.o.o. sploh ni vstopil.

"Kot sodni izvedenec si ne želim medijske izpostavljenosti, saj se le to lahko zelo hitro spremeni v medijsko blatenje. Zadnjih štirinajst let absolutno večino svojih prihodkov dobim kot sodni izvedenec geodetske stroke. Kot sodni izvedenec imam le dvoje: znanje in ime. Znanje mi je bolj težko vzeti, zelo lahko pa se mi umaže ime. Če se mi to zgodi, ostanem brez dela in brez prihodkov."

Zakaj ne? Morda zaradi strahu pred višino ali pred temačnimi prostori? Na novo odkriti prostori namreč v naravi predstavljajo predvsem streho stavbe, ki je načeloma lahko razumljena kot pokrita ali nepokrita terasa – v konkretnem primeru so na tleh celo pohodni betonski tlakovci. Drug na novo odkrit prostor pa predstavlja podstrešje stavbe. Vestni gospodar res ne bi smel spregledati podstrešja. Podstrešja stavb se v katastru nepremičnin sicer ne evidentirajo, če so namenjena le vzdrževanju strehe, v stavbi na Litijski ulici pa je na podstrešje mogoče priti po lestvi in deloma po betonskih stopnicah, glede na dosedanjo uporabo pa je v njem celo mogoče hraniti staro pisarniško opremo. Podstrešje torej je uporabno, je pa tudi res, da ne gre za poslovno uporabne prostore. V njih sodne dvorane zelo verjetno ni mogoče umestiti. Kovač je te prostore zato evidentiral kot "nedokončane". 

V izvedenskem mnenju lahko tudi preberemo, da je moral Kovač zaradi izredno nizkih temperatur, ki so bile "cel dan kar nekaj pod ničlo", za en dan prekiniti svoje meritve, pa tudi, da je z delom nase prevzel tudi z velikim tveganje: "Kot sodni izvedenec si ne želim medijske izpostavljenosti, saj se le to lahko zelo hitro spremeni v medijsko blatenje. Zadnjih štirinajst let absolutno večino svojih prihodkov dobim kot sodni izvedenec geodetske stroke. Kot sodni izvedenec imam le dvoje: znanje in ime. Znanje mi je bolj težko vzeti, zelo lahko pa se mi umaže ime. Če se mi to zgodi, ostanem brez dela in brez prihodkov,” je opozoril. 

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.